Flag of Russia (Rusland)
Regulatie

Rusland verbiedt crypto: Roebel redden of sanctie-ontduiking?

Vanaf 1 september zal Rusland strengere regels invoeren voor de algemene circulatie van cryptocurrency’s zoals Bitcoin. Alleen digitale financiële assets die binnen hun eigen rechtsgebied worden uitgegeven, zullen worden toegestaan.

Anatoly Aksakov, voorzitter van de commissie Financiële Markten van de Doema, is de drijvende kracht achter dit initiatief. Het maakt deel uit van een bredere poging van de overheid om grip te krijgen op de cryptomarkt, tegen de achtergrond van oplopende geopolitieke spanningen.

Waarom wil Rusland crypto beperken?

Aksakov verklaarde dat de wetgeving tot doel heeft om transacties met niet-Russische crypto te beperken, om zo de dominantie van de roebel te versterken.

“Digitale financiële activa uitgegeven in Rusland en digitale roebels zullen worden toegestaan. De noodzaak voor beperkingen komt voort uit het feit dat cryptocurrency vandaag de dag fungeert als een quasi-munt die de roebel in het land vervangt. Maar alleen de Russische roebel vervult de rol van wettig betaalmiddel, dus is dit besluit genomen. Vanaf 1 september zullen er beperkingen worden ingevoerd”, aldus Aksakov.

De wet zal uitzonderingen maken voor crypto-miners en door de Centrale Bank gesponsorde testprojecten binnen een experimenteel wettelijk kader. Dit komt doordat cryptomining de Russische belastinginkomsten aanzienlijk doet stijgen. Naar schatting genereren crypto-miners meer dan $2,59 miljard aan liquiditeit voor internationale handelstransacties.

Anton Gorelkin, lid van de Doema, verduidelijkte echter dat Rusland crypto niet volledig wil verbieden. Beperkingen zullen van invloed zijn op de oprichting van cryptobeurzen en andere platforms die diensten aanbieden voor de handel in cryptocurrency’s.

“Natuurlijk zal de circulatie van cryptocurrency’s niet worden verboden. Het creëren van beurzen buiten de zone van het experimentele wettelijk regime zal wel onder het verbod vallen”, schreef Gorelkin.

Crypto-inkomsten in Rusland
Crypto-inkomsten in Rusland – Bron: Statista

Verbod of regulering?

Tegelijkertijd is er onder Russische beleidsmakers een stevig intern debat gaande over deze aanpak. Artem Kiryanov, ondervoorzitter van de commissie Economisch Beleid van de Doema, benadrukt het belang van precieze regelgeving.

“De regulering van cryptocurrency moet worden voorgeschreven in de digitale wetgeving, die het begrippenkader en de gezamenlijke rechtshandhavingspraktijk duidelijk zou omschrijven”, aldus Kiryanov.

In tegenstelling tot deze restrictieve opvattingen, heeft de Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, gepleit voor een gematigder standpunt. Eerder dit jaar verzette Siluanov zich tegen een volledig verbod op cryptocurrency’s en pleitte hij voor regulering om hun gebruik in zowel binnenlandse als internationale transacties mogelijk te maken.

“Ik ben er zeker van dat de Centrale Bank en wij tot een overeenkomst zullen komen. Deze kwestie wordt al jaren besproken. We kunnen de circulatie van cryptocurrency’s niet verbieden. Daarom moeten we dit kanaal reguleren. Ik ben ervan overtuigd dat we een oplossing zullen vinden”, aldus Siluanov.

Deze discussies wijzen op een mogelijk plan om crypto te gebruiken voor externe betalingen, wat duidt op een diepgaander begrip van hun potentiële rol in de internationale financiële wereld. Deze aanpak wordt ook ondersteund door Elvira Nabiullina, hoofd van de Bank of Russia, die het experimentele gebruik van cryptocurrency’s bij internationale betalingen steunt.

Ook lijkt het erop dat Russische entiteiten cryptocurrency’s, met name Tether’s USDT, hebben gebruikt om cruciale componenten voor militaire technologie aan te schaffen.

Een opvallende zaak was die van Andrey Zverev, een Russische agent die in China was gestationeerd. In 2022 gebruikte Zverev USDT om traditionele bankkanalen te omzeilen en drone onderdelen te kopen die essentieel waren voor militaire operaties in Oekraïne. Deze manoeuvre ontweek de controle die gewoonlijk gepaard gaat met financiële instellingen die op sancties letten.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Intercontinental Exchange betaalt boete van $10 miljoen voor het niet melden van cyberinbraak
Sam Bankman-Fried mogelijk overgebracht naar federale gevangenis in Californië
Nigeriaanse Correctional Service bekritiseerd wegens afwezigheid van Binance-directeur bij rechtbank
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?