rechter amerika
Regulatie

Sam Bankman-Fried verschijnt vandaag voor de rechtbank: dit is wat je kunt verwachten

Vandaag, rond 8 uur ‘s avonds, zal Sam Bankman-Fried de rechtszaal van het federale rechtsgebouw in Manhattan binnenlopen. De rechter zal vervolgens beslissen of hij schuldig of niet schuldig is aan acht delicten die hem de rest van zijn leven in de gevangenis kunnen houden.

Bankman-Fried heeft een miljoen klanten opgelicht

De belangrijkste aanklacht is dat Bankman-Fried in het geheim miljarden dollars aan crypto van klanten van FTX over heeft gemaakt naar zijn particuliere handelsfirma, genaamd Alameda Reserach. In de aanklacht staat dit als volgt beschreven:

Bankman-Fried was, samen met anderen, betrokken bij een plan om klanten van FTX te bedriegen door de deposito’s van klanten te verduisteren en die deposito’s te gebruiken om uitgaven en schulden van Alameda Research, het eigen crypto-fonds van Bankman-Fried, te betalen en om investeringen doen.

Het is vrijwel zeker dat Bankman-Fried onschuldig zal pleiten vandaag. Dit gebeurd eigenlijk altijd bij een eerste hoorzitting. Zelfs als hij uiteindelijk van plan zou zijn toch schuld te bekennen. Het is namelijk een trucje zodat de advocaten van Bankman-Fried een kijkje kunnen nemen in de zaak van de aanklager.

Caroline Ellison en Gary Wang bekennen schuld

Wat we wel al weten is dat dat Caroline Ellison (voormalig Alameda CEO) en Gary Wang (voormalig FTX CTO) al schuldig hebben bekend. Beiden woonden bij Bankman-Fried in het luxe penthouse in de Bahama’s waarin de twee firma’s, evenals FTX US en een web van meer dan 100 andere bedrijven en investeringsvehikels, werden geleid.

Ellison pleitte schuldig aan twee aanklachten van fraude en vijf aanklachten tot samenzweringen met betrekking tot draad-fraude, fraude met effecten en grondstoffen, en het witwassen van geld. Wang bekende schuld voor telefraude, effectenfraude en grondstoffenfraude. Ze riskeren beide gevangenisstraffen van 100 jaar en 50 jaar.

De kans is groot dat Bankman-Fried heel lang de gevangenis in gaat

De kans dat Sam Bankman-Fried lang de gevangenis in gaat lijkt extreem groot. Ten eerste omdat enorm veel mensen heel veel geld zijn kwijt geraakt door zijn toedoen. Maar ook omdat de Amerikaanse regelgevers een voorbeeld van FTX willen maken voor de rest van de cryptomarkt.

In de eerste vier aanklachten van de aanklacht wordt Bankman-Fried beschuldigd van samenzwering om draadfraude te plegen en het plegen van draadfraude bij klanten en geldschieters. Dat wordt gevolgd door samenzwering om grondstoffenfraude en effectenfraude te plegen. De zevende aanklacht is het witwassen van geld als onderdeel van die fraude.

De laatste aanklacht zijn de schendingen van de wet op de campagnefinanciering waarbij campagnebijdragen worden gegeven boven het toegestane maximum door anderen het geld naar kandidaten te laten sluizen als kleinere donaties.

Al met al ziet het er dus niet best uit voor Sam Bankman-Fried.

Regulatie nieuws

Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?