Bittrex Global
Exchange

SEC kondigt schikking van $24 miljoen aan voor zaak tegen Bittrex en zijn voormalige CEO

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft aangekondigd dat er een overeenkomst is gesloten met het crypto-handelsplatform Bittrex en de mede-oprichter en voormalig CEO William Shihara. Deze overeenkomst heeft betrekking op het ongeregistreerd opereren van een beurs.

Akkoord gegaan met terugbetaling maar moet nog wel goedkeuring van rechtbank krijgen

Op 10 augustus heeft de SEC in een aankondiging verklaard dat Bittrex en Bittrex Global ermee hebben ingestemd om $14,4 miljoen aan disgorgement (terugbetaling van onrechtmatig behaalde winsten), $4 miljoen aan voorlopige rente en $5,6 miljoen aan civiele boetes te voldoen om het juridische geschil met de federale toezichthouder op te lossen. Deze overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de rechtbank.

Gurbir Grewal, de directeur handhaving van de SEC, verklaarde: “Gedurende vele jaren werkte Bittrex nauw samen met uitgevers van tokens om hun online verklaringen te zuiveren van alle elementen die zouden kunnen wijzen op investeringscontracten. Dit alles was een poging om te ontsnappen aan de bepalingen van federale effectenwetten. De schikking van vandaag laat duidelijk zien dat aansprakelijkheid niet kan worden ontlopen door eenvoudigweg etiketten of beschrijvingen aan te passen. Het draait allemaal om de werkelijke economische realiteit van dergelijke aanbiedingen.”

Gunstige uitkomst

Shihara beschouwde de schikking als een “gunstige uitkomst”, en voegde eraan toe dat de Verenigde Staten een balans moeten vinden tussen het bevorderen van innovatie, het ondersteunen van ondernemerschap en het waarborgen van consumentenbescherming. Shihara was de CEO van Bittrex vanaf de oprichting in 2014 tot zijn aftreden in 2019.

De klacht van de SEC, die in april werd ingediend, beweerde dat zowel Bittrex als Shihara een niet-geregistreerde nationale effectenbeurs, makelaar en clearinghuis exploiteerden. Daarnaast heeft de financiële toezichthouder een afzonderlijke handhavingsactie ingediend tegen Bittrex Global vanwege het “gezamenlijk opereren van een enkel orderboek samen met Bittrex.”

In oktober 2022 namen het Office of Foreign Assets Control en het Financial Crimes Enforcement Network, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën, handhavingsstappen tegen Bittrex. Dit resulteerde in een schikking van $29 miljoen die het bedrijf aanvaardde. In maart kondigde de beurs aan dat het van plan was om zijn activiteiten in de Verenigde Staten stop te zetten vanwege de regelgeving in het land. Als gevolg hiervan vroeg het in mei het faillissement aan volgens Chapter 11.

Vanaf 10 augustus voert de SEC rechtszaken tegen diverse cryptobedrijven, waaronder Binance, Coinbase, Ripple Labs en Terraform Labs. Verscheidene Amerikaanse wetgevers en leiders in de branche hebben kritiek geuit op het bureau vanwege de gehanteerde benadering van “regulering door handhaving” met betrekking tot crypto.

Exchange nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Changpeng Zhao definitief verbannen van Binance na schikking met Amerikaanse Justitie
Binance-topman vast in Nigeria: “Waarom doen jullie mij dit aan?”
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?