AI (Artificial Intelligence)
Regulatie

Senatoren uit VS onthullen een tweeledige blauwdruk voor uitgebreide AI-regulering

Op vrijdag 8 september hebben 2 vooraanstaande senatoren een ambitieus tweeledig wetsvoorstel onthuld dat zich richt op het reguleren van kunstmatige intelligentie (AI).

Deze aankondiging markeert een belangrijke stap in de toenemende inspanningen van het Congres om de groeiende invloed van AI-technologie te beheersen en te sturen.

Mogelijk verplichte licentieverlening

De voorgestelde plannen van de senatoren Richard Blumenthal (D-Conn.) en Josh Hawley (R-Mo.) roepen op tot verplichte licentieverlening voor bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie (AI), en maken duidelijk dat bescherming tegen technologische aansprakelijkheid geen vrijbrief zal zijn om juridische acties te ontlopen.

In een officiële verklaring op het sociale mediaplatform X, voorheen bekend als Twitter, verklaarde Blumenthal dat dit tweeledige raamwerk een cruciale stap voorwaarts vertegenwoordigt: een robuust en allesomvattend wetsvoorstel dat concrete en afdwingbare waarborgen voor AI beoogt te bieden. Het wordt verwacht dat dit raamwerk zal fungeren als een leidraad voor het beheren van zowel de potentiële voordelen als de risico’s die gepaard gaan met AI-technologie.

Hawley benadrukte het belang van de principes die in dit raamwerk zijn uiteengezet, en hij benoemde ze als de onmisbare fundering waarop het Congres moet voortbouwen bij het nemen van concrete stappen met betrekking tot AI-regulering.

Ontwikkelaars moeten zich registreren bij toezichthoudende entiteit

Het voorgestelde raamwerk bepleit de instelling van een licentiesysteem onder het toezicht van een onafhankelijke regelgevende instantie. Dit systeem vereist dat ontwikkelaars van AI-modellen zich registreren bij deze toezichthoudende entiteit, die de bevoegdheid zou hebben om audits uit te voeren bij degenen die een licentie aanvragen.

Daarnaast stelt het raamwerk voor dat het Congres expliciet vaststelt dat Sectie 230 van de Communications Decency Act, die technologiebedrijven wettelijke bescherming biedt tegen inhoud van derden, niet van toepassing is op AI-toepassingen. Andere aspecten van het raamwerk pleiten voor bedrijfstransparantie, consumenten- en kinderbescherming, evenals waarborgen voor nationale veiligheid.

Hoorzitting is aankomende week al

Blumenthal en Hawley, die de leiding hebben over de subcommissie Privacy, Technologie en Recht in de Senaat, hebben eveneens aangekondigd dat ze een hoorzitting zullen houden op dinsdag. Deze hoorzitting zal getuigenissen bevatten van invloedrijke figuren, waaronder Brad Smith, de vice-voorzitter en president van Microsoft; William Dally, de hoofdwetenschapper en senior vicepresident voor onderzoek bij NVIDIA; en Woodrow Hartzog, een hoogleraar aan de Boston University School of Law.

De onthulling van dit raamwerk en de aankondiging van de hoorzitting zijn strategische stappen die vooruitlopen op het AI-forum georganiseerd door de meerderheidsleider van de Senaat, Chuck Schumer. Het forum zal leiders van toonaangevende AI-bedrijven samenbrengen om wetgevers inzicht te geven in zowel de potentiële voordelen als de risico’s van AI-technologie.

Het AI-framework dat Schumer in juni introduceerde, schetste een breed scala aan fundamentele principes, in tegenstelling tot de meer gedetailleerde maatregelen voorgesteld door Hawley en Blumenthal.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13