Bank
Bitcoin

Silvergate in gesprek met FDIC om faillissement te voorkomen

Het is je vast niet ontgaan dat Silvergate Bank, de bank van de crypto-wereld, op dit moment in grote financiële problemen verkeert. Vanaf het begin van 2023 gemeten staat het aandeel op een min van 70,31 procent en als we over de afgelopen zes maanden kijken gaat het zelfs om een daling van 93,94 procent. Om een faillissement te voorkomen is het nu in gesprek met de Amerikaanse FDIC.

Bron: Tradingview.com

Wat is de FDIC?

De afkorting FDIC staat voor “Federal Deposit Insurance Corporation” en is een onafhankelijke organisatie van de Amerikaanse federale overheid dat is opgericht in 1933 tijdens de Grote Depressie om de stabiliteit van het bankwezen te waarborgen en klanten van banken te beschermen.

In de Verenigde Staten verzekert de FDIC tot 250.000 dollar aan banktegoeden per bank. Dit betekent dat mensen als een bank failliet gaat in ieder geval dat bedrag terug kunnen krijgen van de FDIC. Dit zorgt voor vertrouwen in het bankwezen en stimuleert mensen om geld op de bank te zetten.

Daarnaast is de FDIC belast met het reguleren en toezicht houden op banken om ervoor te zorgen dat ze veilig en gezond zijn. Hier hoort onder andere het controleren van hun financiële gezondheid, risicobeheer en het naleven van de regelgeving bij.

Nu ligt de focus van de FDIC dus even op Silvergate Bank, dat al even in grote problemen zit. Als het lukt om een faillissement te voorkomen, dan kan dat de Amerikaanse bevolking een hoop belastinggeld schelen, omdat men anders flinke hoeveelheden aan verzekeringen moet uitkeren.

De onzekerheid heerst

Afgelopen week moest Silvergate Bank volgens de regels zijn jaarlijkse 10-K rapport presenteren. Hiermee krijgen beleggers inzicht in de onderneming en de financiële gezondheid van de bank. Nadat Silvergate naar buiten bracht dat de publicatie van het rapport uitgesteld is, namen de zorgen over de financiële gesteldheid van de bank toe.

Silvergate zelf gaf in die verklaring ook toe dat het “de impact van de volatiliteit in de markt en de faillissementen van enkele grote partijen op het vermogen van de bank om de komende 12 maanden te overleven evalueert.” Hiermee zeggen ze dus eigenlijk dat ze er niet zeker van zijn of ze dit jaar wel overleven.

Niet lang daarna kwam het nieuws naar buiten dat enkele grote partijen hun banden met Silvergate doorsneden en dat Circle (zie bovenstaande bericht) overweegt om hetzelfde te doen. Alles bij elkaar is er dus wederom sprake van een spannende situatie voor de crypto-industrie.

Bitcoin nieuws

Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins