Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Na aanvankelijk “uitputting van hulpbronnen” als oorzaak te hebben aangemerkt, verandert Solana haar verklaring na de netwerkstoring van vorige week.
In de afgelopen weken steeg de Solana prijs meer dan vijf keer in waarde. Maar na deze geweldige weken, ging het blockchain-netwerk van Solana vorige week meer dan 17 uur offline. Vandaag heeft de Solana Foundation een eerste verklaring afgegeven, waarin het nieuw licht op de oorzaak werpt.
De meeste informatie in het eerste overzichtsrapport bevestigt wat vorige week werd getweet. Er waren berichten via de officiële Twitter-accounts van Solana en van die van de CEO van Solana Labs, Anatoly Yakavenko. In wezen werd het netwerk overspoeld door een stroom van inkomende transacties, die de Foundation eerder had geschat op maximaal 400.000 per seconde.
Het enorme aantal inkomende transacties begon met de lancering van een eerste gedecentraliseerd uitwisselingsaanbod (DEX), of IDO. Dit werd gehost op het op Solana gebaseerde gedecentraliseerde financiële (DeFi) protocol, Raydium. Een IDO is een soort tokenlancering die plaatsvindt op een DEX, in plaats van een initiële muntaanbieding (ICO) op een gecentraliseerde exchange.
In dit geval was de IDO voor Grape Protocol, een veelgebruikte Solana-toolset voor DeFi-ontwikkelaars. Het netwerk werd overweldigd door transacties die werden gegenereerd door bots.
De transacties overspoelden de gedistribueerde nodes van het Solana-netwerk. Hierdoor liepen sommige vast vanwege de hoeveelheid geheugen die werd gebruikt. Het netwerk stopte met het produceren van blokken toen het geen consensus kon bereiken over de huidige status van de blockchain. Vorige week benoemde Solana de “uitputting van hulpbronnen” als de oorzaak van de downtime.
Hoewel het rapport van vandaag nog steeds overeenkomt met de informatie van vorige week, is Solana’s bijgewerkte bericht specifieker. “De oorzaak van de netwerkstoring was in feite een denial of service attack (DDoS)”, luidt het rapport.
Hoewel het geen traditionele DDOS-aanval of gedistribueerde denial-of-service-attack is – het type dat websites en andere servers kan uitschakelen – suggereert Solana’s verklaring dat het eindresultaat vergelijkbaar was.
Uiteindelijk hebben de validators van het netwerk ervoor gekozen om het netwerk bij te werken en opnieuw op te starten. Hierdoor ontstond een hard fork van het laatste bevestigde blok. Volgens het rapport van Solana duurde het 14 uur om de herstartinspanningen voor de vereiste 80% van validators te coördineren, de nodes bij te werken en het netwerk weer operationeel te krijgen.
“Bedankt aan de validatorgemeenschap, ingenieurs en het hele Solana-ecosysteem voor hun samenwerking om dit probleem op te lossen”, luidt het rapport. “In het zeldzame geval dat dit soort problemen zich voordoen, is het storend voor iedereen. Als je iets op een gedecentraliseerd netwerk moet repareren, vereist dit goede samenwerking.”
De Solana Foundation is van plan om met hulp van de gemeenschap de komende weken een meer robuuste technische postmortem uit te brengen.