Sancties
Bitcoin

Solide Amerikaans banenrapport verhoogt kans op renteverhogingen Fed

We kregen op vrijdag een verrassend sterk Amerikaans banenrapport gepresenteerd, wat de kans groot maakt dat de campagne van renteverhogingen van de Federal Reserve nog niet voorbij is.

Als je het nu aan de markt vraagt, dan is de kans op een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent van de Federal Reserve op 3 mei een stevige 71,2 procent. Vorige week lag dat nog op 50 procent en was de kans op een rentepauze een stuk hoger.

Wat is er aan de hand?

De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten neemt af, maar de economie voegde in maart alsnog 236.000 banen toe. In het gehele eerste kwartaal ging het om een gemiddelde maandelijkse groei van 345.000 banen per maand. Dat is behoorlijk ver boven het niveau wat de centrale bank zou willen, om de doelstelling van een inflatie van 2 procent te bereiken.

Ook als we de huidige groei van de banen in Amerika vergelijken met die van voor de pandemie, dan gaat het nog meer dan prima met de economie. Wat dat betreft is het nu nog lastig om te zeggen of we inderdaad met een recessie te maken krijgen de komende maanden.

De werkloosheid viel van februari op maart zelfs van 3,6 naar 3,5 procent. Dat is een historisch laag niveau. Voor de laatste periode dat de werkloosheid zo laag was moeten we terug naar de jaren 60 van de vorige eeuw. Ook de lonen stegen de afgelopen maand met 0,3 procent, wat nog iets sneller is dan de maand daarvoor.

Lange weg te gaan

Ondanks de relatief positieve cijfers heeft de Federal Reserve nog een lange weg te gaan tot de volgende rentevergadering van 3 mei. Er kan in een kleine maand nog veel gebeuren binnen een economie. Wat dat betreft blijft het lastig om de timing van een recessie te voorspellen. De bankencrisis kwam ook redelijk uit het niets in maart.

De meeste analisten verwachten dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van 2023 al richting een recessie gaat. Dat is precies het kwartaal waar we nu inzitten. Wat dat betreft zou er dus snel iets moeten breken om die voorspellingen uit te laten komen.

Persoonlijk lijkt het mij ook sterk dat de Federal Reserve op 3 mei de rente weer zal verhogen. Zeker aangezien ze de afgelopen 12 maanden al van 0 naar 5 procent gingen en het volledige effect daarvan op de economie zich in mijn optiek nog moet laten voelen. Maar we gaan het zien, er komen hoe dan ook interessante tijden aan voor Bitcoin en de economie.

Bitcoin nieuws

Waarom blijft de Bitcoin koers maar dalen?
Tot hoever kan de Bitcoin koers dalen?
Coatue Management investeert $150 miljoen in Bitcoin-Miner Hut 8 Corp
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Bitcoin maakt zich klaar voor ‘bananen-zone’
Crypto analist legt uit: Dit is wanneer de Bitcoin koers weer gaat stijgen