Digitale Euro
Blockchain

Spaanse Centrale Bank spreekt over particuliere betalingsdiensten in het tijdperk van de Digitale Euro

Op 25 augustus hield Margarita Delgado, de vice-gouverneur van de Bank van Spanje, een informatieve bijeenkomst in Pamplona waar ze in gesprek ging met universiteitsstudenten en andere belanghebbenden over de plannen voor de introductie van de digitale euro.

Tijdens deze bijeenkomst wierp ze een blik op de toekomst door de lens van het recent voorgestelde wetgevingsplan voor de digitale euro door de Europese Commissie. Delgado deelde uitgebreid haar inzichten over hoe particuliere betalingsoplossingen zullen samenspelen met de digitale euro en de bijbehorende infrastructuur.

Potentieel krachtig instrument

De introductie van de digitale euro wordt beschouwd als een potentieel krachtig instrument om de Europese Unie te ondersteunen bij het aanpakken van diverse uitdagingen. Deze uitdagingen omvatten het overwinnen van obstakels bij grensoverschrijdende betalingen, het verminderen van de kosten die bedrijven dragen bij het gebruik van particuliere betalingsdienstaanbieders (PSP’s), en het aanpakken van het algemene tekort aan PSP’s in Europa. Het is opmerkelijk dat de ontwikkeling van digitale valuta’s en stablecoins door centrale banken in andere delen van de wereld het laatste probleem zou kunnen verergeren, tenzij de digitale euro wordt geïntroduceerd. Ze zei het volgende:

Wij geloven dat er voldoende ruimte is om een digitale euro en particuliere betalingsoplossingen naast elkaar te laten bestaan. In feite is onze verwachting dat de digitale euro de ontwikkeling van nieuwe pan-Europese betalings- en financiële diensten door de particuliere sector mogelijk maakt, waardoor het gemakkelijker wordt om te concurreren met niet-Europese oplossingen.

Digitale Euro valt niet onder gemeenschappelijke depositoverzekering

De digitale Euro zou niet onder een gemeenschappelijke depositoverzekering vallen totdat er een gemeenschappelijke toezicht- en afwikkelingsautoriteit is ingesteld in het kader van het Europese depositoverzekeringsstelsel. Er moet aan financiële zekerheid worden gedacht voordat de digitale euro wordt gelanceerd, voegde Delgado eraan toe.

De Europese Centrale Bank (ECB) voorziet dat de digitale euro in eerste instantie operationeel zal zijn in de eurozone voordat de uitbreiding naar andere gebieden plaatsvindt. Margarita Delgado merkte op dat het gebruik van de digitale euro buiten de eurozone in de retailsector nieuwe kansen zal creëren voor particuliere betalingsdienstaanbieders (PSP’s) om als bemiddelaar te fungeren.

De ECB heeft een eigen wensenlijstje voor de regulering van PSP’s. Delgado zei het volgende:

Het [het ECB-Eurosysteem] heeft de toezichthouders ook opgeroepen om actie te ondernemen om betalingsdienstaanbieders te verplichten de digitale euro beschikbaar te maken voor de brede bevolking.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Blockchain nieuws

Vitalik Buterin ziet waardevolle nieuwe toepassing voor blockchain-technologie
Coolio’s ‘Gangsta’s Paradise’ viert 30-jarig jubileum in de Metaverse
Nicolas Bonta treedt terug uit bestuur van Bitfarms te midden van overnamepoging
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?