X Logo
Blockchain

Spaanse toezichthouder signaleert potentieel X-onderzoek naar crypto-advertenties

De Nationale Beurscommissie (CNMV), de voornaamste financiële toezichthouder van Spanje, heeft ingegrepen tegen misleidende promoties voor crypto-activa op het platform X (voorheen Twitter). In een recente verklaring benadrukte de CNMV opnieuw de verplichting van bedrijven om te voldoen aan de geldende lokale wetten.

Illegaal gebruik maken van imago Spaanse Actoren

Op 8 november bracht Rodrigo Valbuena, het hoofd van de Nationale Beurscommissie (CNMV), tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van Deloitte voor de Spaanse financiële sector in Madrid aan het licht dat de betreffende advertenties “illegaal gebruik maken van het imago van sommige Spaanse actoren en het ontwerp en de identiteit van een nationale media om te proberen gegevens en geld van investeerders te verkrijgen.”

Tijdens zijn presentatie benadrukte Valbuena dat de Spaanse wetgeving “internetbedrijven, media en sociale netwerken” verantwoordelijk stelt voor het nemen van maatregelen tegen investeringspromoties door entiteiten zonder vergunning. Hij stelde voor om sancties op te leggen bij niet-naleving en herinnerde het publiek aan de noodzaak om te voldoen aan de wetgeving om de belangen van investeerders te beschermen. Hij beloofde ook dat zijn bureau deze zaak serieus zou nemen:

Ik kan u verzekeren dat we in deze gevallen nauwgezet al onze capaciteiten, toezichthoudende bevoegdheden en onze toezichthoudende en sanctiebevoegdheden zullen uitoefenen.

Voorbereiden op nieuwe taken

De financiële toezichthouder waarschuwde tevens dat de CNMV zich “voorbereidt op nieuwe taken” en binnenkort zijn personeelsbestand zal versterken, met een geplande toename van 15%.

In een recente ontwikkeling opende de CNMV vorige week haar eerste zaak tegen een technologieleverancier wegens schending van de crypto-promotieregels in het land. In zowel september als november 2022 heeft de toezichthouder een ‘sanctieprocedure’ ingezet tegen Miolos vanwege twee ‘aanzienlijke’ advertentiecampagnes. Miolos heeft nagelaten risicowaarschuwingen op te nemen en zijn campagnes voor goedkeuring voor te leggen aan de CNMV.

Spanje heeft aangekondigd voorop te lopen bij de implementatie van het eerste alomvattende crypto-raamwerk van de Europese Unie, de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA). Het land streeft ernaar deze regelgeving eerder te implementeren dan de vastgestelde deadline van juli 2026, waarmee het rechtszekerheid en beleggersbescherming wil waarborgen, zoals vereist door de EU.

Blockchain nieuws

Animoca Brands haalt nog eens $11 miljoen op voor Mocaverse
Bitvavo Update: Staking en Lending Rewards geüpdatet per 6 december 2023
Bewogen toekomst voorspeld voor Blockchain Gaming in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%