El zonte
Bitcoin

Speciale zone in Honduras erkent Bitcoin officieel als unit-of-account

Minder dan twee jaar nadat het in Honduras gelegen Próspera, een speciale economische zone in Roatan, Bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel; erkent het de digitale munt nu officieel als een rekeneenheid. Dat betekent dat mensen het kunnen gebruiken om de marktwaarde van goederen en diensten in uit te drukken.

Die ontwikkeling is nagejaagd door Jorge Colindres, de manager en belastingcommissaris van de Bitcoin-vriendelijke economische zone.

Meer vrijheid voor individuen en bedrijven

In de bovenstaande tweet schrijft Colindres over het streven van Próspera om individuen en bedrijven meer vrijheid te geven in de economische zone.

“Bij Próspera geloven wij in het recht op financiële vrijheid en monetaire vrijheid. Mensen moeten vrij zijn om transacties te doen, hun boekhouding te regelen en belastingen aan te geven in een valuta naar hun keuze”, aldus Colindres.

Deze ontwikkeling betekent dat individuen en bedrijven hun boekhouding in Bitcoin kunnen doen. Al is het nog maar de vraag in hoeverre het een goed idee is om je belastingverplichtingen in Bitcoin uit te drukken.

Zo kan het zijn dat de Bitcoin koers enorm stijgt en jij de overheid net iets teveel Bitcoin schuldig bent als belasting. Een schuld in Bitcoin betekent in feite dat je short zit op Bitcoin. Zo kun je beter schulden opbouwen in valuta die waarde verliezen.

Volgen in de voetstappen van El Salvador

Met deze acties lijkt Próspera in de voetstappen van El Salvador te volgen. Waar El Salvador er in 2021 voor koos om Bitcoin om te dopen tot een wettig betaalmiddel, volgde Próspera in april 2022 met een vergelijkbaar besluit.

Dat ze dit besluit namen komt geografisch gezien niet als een verrassing. Próspera is namelijk een buurland van El Salvador.

Colindres omschreef Próspera recent als een van de “meest competitieve speciale regimes” in Latijns-Amerika. Volgens hem leverde het project tot nu toe 100 miljoen dollar en 3.000 banen op door het hele land.

Dat zijn cijfers waar hij trots op mag zijn en ook voor Bitcoin is dat succes natuurlijk een goede ontwikkeling.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Correctie naar $60.000: Waarom experts geloven in een sterk Bitcoin-herstel
PayPal CEO ziet grote toekomst voor crypto-betalingen
Bitcoin ETF van BlackRock vestigt zich als een van de meest succesvolle fondsen ooit
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform