bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

Staat Bitcoin aan het begin van een nieuwe bullmarkt?

Het bijzondere aan Bitcoin als financiële asset is dat de blockchain het mogelijk maakt om het gedrag van investeerders tot in detail in kaart te brengen. Dat is precies wat we vandaag gaan doen, door te spelen met de Market Cap en Realized Cap van Bitcoin. Te beginnen met een korte uitleg van die twee begrippen.

Market Cap en Realized Cap

Als je nog niet zolang meeloopt binnen de industrie kunnen deze termen best intimiderend klinken. Gelukkig is het allemaal een stuk eenvoudiger dan je denkt. De Market Cap van Bitcoin krijg je door de huidige koers te vermenigvuldigen met het aantal Bitcoin dat in omloop is. In principe is de Market Cap dus een verlengstuk van de koers.

Op het moment van schrijven ligt de koers van Bitcoin op ongeveer 22.200 dollar en als je dat vermenigvuldigt met de 19,3 miljoen Bitcoin die momenteel in omloop zijn, krijg je een market cap van 429 miljoen dollar.

Op zichzelf is de Market Cap geen razend interessante statistiek. Het wordt interessanter als je deze vergelijkt met de Realized Cap van Bitcoin. De Realized Cap krijg je door de gemiddelde aankoopprijs van iedere Bitcoin te vermenigvuldigen met het aantal Bitcoin dat in omloop is.

De Realized Cap levert je als het ware de gemiddelde kostenbasis van alle Bitcoin op. Wat hebben mensen daadwerkelijk betaald voor hun Bitcoin? Wat we straks zullen zien in de grafiek waarin we de twee met elkaar vergelijken, is dat de Realized Cap vaak als een belangrijke steun fungeert voor de Bitcoin koers.

De huidige situatie

De Realized Cap fungeert waarschijnlijk als een belangrijk steunpunt, omdat mensen minder snel geneigd zijn om hun Bitcoin te verkopen als de koers rond hun aankoopprijs ligt. Als jij jouw Bitcoin hebt gekocht voor 20.000 dollar, dan verkoop je deze waarschijnlijk niet zo snel voor deze koers. Om die reden is deze lijn door de jaren heen een belangrijke steun geweest voor Bitcoin.

Alleen op de donkerste momenten van een crypto-winter zien we dat de Bitcoin koers onder de Realized Cap terechtkomt. Ook de afgelopen bearmarkt was er weer een periode waarin dat het geval was.

Zoals je kunt zien was het in het verleden vaak een goede beslissing geweest om Bitcoin te kopen op het moment dat de Realized Cap hoger was dan de Market Cap. In de laatste maanden van 2022 was dit wederom het geval, maar inmiddels is de koers weer boven de Realized Cap uitgebroken.

Nu is het te hopen dat de Realized Cap kan fungeren als steunpunt voor de koers. Vaak zien we dat Bitcoin de Realized Cap nog een aantal keren benadert of aantikt, om vervolgens aan een nieuwe bullrun te beginnen. Voor maart 2024 staat er weer een nieuwe halving op het programma, dus het zou zomaar kunnen dat we weer een herhaling van zetten krijgen.

Dat zou betekenen dat Bitcoin vanaf hier weer langzaam begint te bouwen richting een nieuwe all-time high. Zekerheid bestaat natuurlijk niet in de financiële wereld, maar zoals je aan de grafiek kunt zien, ziet het er allemaal weer behoorlijk veelbelovend uit op dit moment.

Bitcoin nieuws

Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Volgende week vrijdag cruciaal voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen