Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Sterke economische data vanuit VS is niet goed voor Bitcoin

We zitten in een periode dat goed nieuws binnenkomt als slecht nieuws. Ondanks de agressieve renteverhoging van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank), geeft de economie nog geen krimp. Sterker nog, de werkloosheidcijfers van deze week waren krachtiger dan verwacht.

Wat is er aan de hand?

Je hebt ongetwijfeld meegekregen dat de renteverhogingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank een zware kluif zijn voor de financiële markten. Bitcoin, Ethereum en praktisch iedere andere financiële asset gaat momenteel zwaar gebukt onder de renteverhogingen van de centrale banken. Dit doen de centrale banken uiteraard niet zonder reden. Zij verhogen de rente om de inflatie, die de afgelopen jaren compleet uit de hand is gelopen, te bevechten.

De markt hoopt om die reden – wat een beetje vreemd voelt – dat er slechte economische data binnenkomt. Als de economie verzwakt, dan kan dat een reden zijn voor de Federal Reserve om zijn beleid om te draaien. Dat gebeurde dus niet, want het aantal werkloosheidsclaims kwam binnen op 216.000 in de Verenigde Staten, terwijl er werd ingezet om een getal van 225.000 claims. De werkloosheid viel dus lager uit dan verwacht en dat is goed voor de Federal Reserve, want dat geeft ze ruimte om de rente verder te verhogen.

“Als de Fed iets zegt, geloof ik ze”

David Tepper is een extreem succesvolle hedgefonds-manager, die op donderdag aan CNBC vertelde dat het volgens hem een slecht idee is om tegen de Federal Reserve in te handelen. Veel mensen ‘geloven’ de Federal Reserve niet en verwachten dat ze bluffen met de renteverhogingen. Zij denken dat de economie ieder moment moet breken en dat de Federal Reserve om die reden op zijn beleid moet terugkomen.

De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal van 2022 ook een stuk harder dan verwacht. Waar de groei in eerste instantie op 2,9 procent werd geschat, is deze inmiddels bijgesteld naar 3,2 procent. Ook dit is in principe goed nieuws voor de economie, maar minder goed nieuws voor de financiële markten.

Nog meer slecht nieuws voor de markten kwam er van de U.S. GDP Price Index (GDP Price Deflator). Dit is een manier om de inflatie te meten die de prijzen voor alle consumptiegoederen en diensten pakt. In tegenstelling tot de CPI, die slechts een mandje van goederen pakt. De GDP Price Deflator steeds in het derde kwartaal naar een recordhoogte van 4,4 procent, wat een signaal is naar de Federal Reserve dat de inflatie nog niet onder controle is.

Bitcoin nieuws

Bitwise CIO: ‘Bitcoin ETFs zullen nog jaren kapitaal naar binnen trekken’
Bitcoin koers onder druk door macro-economische tegenwinden
Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen