Bitcoin crash
Bitcoin

Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?

De eerste drie maanden van 2024 werden gekenmerkt door een onverwachtse stijging van de inflatie in Amerika. Het gevolg? De markt moest zijn verwachtingen over het aantal renteverlagingen (positief voor Bitcoin) drastisch naar beneden bijstellen. Aan het begin van 2024 rekende de markt op 6-7 renteverlagingen, terwijl dat er nu nog maar 2 zijn.

Hoe kan dat? Waarom zijn die verwachtingen drastisch veranderd? Hoe kon de inflatie plotseling opleven? En wat betekenen deze ontwikkelingen mogelijk voor Bitcoin en de rest van de financiële markt?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Waarom stijgt de inflatie weer in Amerika?

Te beginnen met het stijgen van de inflatie in de Verenigde Staten. Hoe kan dat ineens gebeuren? Zijn alle renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) dan echt voor niets geweest?

Het gaat te ver om dat laatste te zeggen, maar de fout zit waarschijnlijk in december. In aanloop naar de rentevergadering van die maand, liet Fed-voorzitter Jerome Powell weten dat zijn centrale bank de rente waarschijnlijk niet meer hoefde te verhogen om de inflatie naar 2,0% terug te brengen.

Tijdens de rentevergadering deelde de Federal Reserve dat het zelf 3 renteverlagingen verwachtte voor 2024. Vervolgens zette de markt in op 6-7 stuks en werd er op de futuresmarkt zelfs een kans van 20% ingeprijsd voor 10 (!) renteverlagingen in 2024.

Mede om die reden schoten aandelen en Bitcoin omhoog tijdens het eerste kwartaal van 2024. Voor de Amerikaanse S&P 500 ging het om een stijging van ongeveer 10% die bovenop de stijging van 26% van 2023 kwam.

S&P 500 koersverloop. Bron: Tradingview

Het stijgen van de koers van onder andere de S&P 500 zorgde voor een zogenoemd wealth effect. Door een gigantische rally voor financiële assets te starten, zorgde de Federal Reserve in feite voor nieuw kapitaal in de economie.

Niet door het printen van geld, maar door het opblazen van de waarderingen van aandelen, door de markt gek te maken over het aantal renteverlagingen in 2024. Daar hadden ze meteen op moeten ingrijpen.

Wat gebeurde er? Mensen voelen zich rijk, gaan geld uitgeven, smijten met de creditcard en kopen veel spullen. Het resultaat? Een nieuwe opleving van de inflatie! Dat is precies wat we aan het begin van 2024 zagen. Van maand tot maand bouwde de inflatie zich op, tot het angstaanjagende punt waar we nu zijn.

Om dat op te lossen moet de Amerikaanse centrale bank misschien het tegenovergestelde doen.

Ze moeten de aandelenmarkten laten crashen.

Crash aanstaande voor Bitcoin en aandelen?

Zou het kunnen dat de Amerikaanse centrale bank nu extreem streng uit de hoek komt, omdat ze hopen dat de aandelenmarkt en de rest van de financiële markten crashen?

Dat zou in theorie voor een omgekeerd wealth effect kunnen zorgen, waardoor mensen niet meer kunnen uitgeven, zich niet meer rijk voelen en de inflatie terugloopt.

Het terugbrengen van de inflatie is natuurlijk het hoofddoel van de Amerikaanse centrale bank, waardoor het voor hen helemaal niet slecht uit zou komen om de aandelenmarkten te laten crashen. Dat zou in theorie ook flinke gevolgen kunnen hebben voor de Bitcoin koers.

Als we de crash krijgen, dan zal de Amerikaanse centrale bank in ieder geval niet te hulp schieten. Wat denk jij? Krijgen we een crash of gaat de bullmarkt straks weer rustig verder?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Crypto-mining illegaal in Venezuela om stroomnet te ontlasten
Aantal nieuwe Bitcoin wallets daalt naar laagste punt in 6 jaar
Crypto whales kopen 250.000 Bitcoins en dat is goed nieuws
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?