Bitcoin
Bitcoin

Succesvolle eerste handelsdag voor ETF, maar waarom stagneert de Bitcoin koers?

Hoewel de recent gelanceerde Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETFs) aanzienlijk succes hebben geboekt, reflecteert dit zich nog niet in de Bitcoin koers. Op hun eerste handelsdag registreerden de fondsen, aangeboden door toonaangevende financiële instellingen zoals BlackRock en Grayscale, een indrukwekkend gezamenlijk handelsvolume van $4,6 miljard. Desondanks blijft de prijs van Bitcoin rond de $46.000 hangen.

De grootste ETF lancering ooit

Grayscale nam de leiding met het hoogste handelsvolume voor zijn ETF, met een indrukwekkend bedrag van $2,3 miljard. BlackRock volgde met een volume van $1 miljard. Fidelity en ARK 21Shares noteerden respectievelijk handelsvolumes van $700 miljoen en $288 miljoen. Deze cijfers tonen aan dat er aanzienlijke belangstelling is voor deze fondsen. Nate Geracti van de ETF Store benadrukte zelfs dat het Bitcoin product van Grayscale de grootste lancering in de geschiedenis van ETFs is qua handelsvolume.

Waarom stijgt de Bitcoin koers niet?

Waar veel investeerders een forse stijging van BTC (Bitcoin) verwachtten, blijken deze verwachtingen niet uit te komen. Gedurende de gehele dag schommelt de prijs van deze digitale munt rond de $46.000, wat niet veel hoger is dan de vorige dag. Toen bereikte de koers bijna $49.000 in aanloop naar de eerste handelsdag van de Bitcoin ETF. De huidige zijwaartse prijsbeweging suggereert dat de markt de verwachtingen rondom de lancering van de ETF mogelijk al had ingecalculeerd.

Daarnaast gaat het bij de eerdergenoemde handelsvolumes van de ETF’s om zowel koop- als verkooporders. Er wordt gespeculeerd dat een groot deel van de handelsactiviteit in GBTC (de ETF van Grayscale) uit verkooporders bestond. Beleggers zouden kunnen overstappen van Bitcoin ETF-proxy’s naar nieuwe spot ETF’s, wat de instroom in deze nieuwe fondsen enigszins tempert.

Ook wordt gewezen op de compliance-afdelingen van brokerage firma’s. Deze bedrijven hebben vaak tijd nodig om nieuwe producten, zoals Bitcoin ETF’s, goed te keuren. Dit proces kan variëren van enkele weken tot maanden, waardoor het langer duurt voordat adviseurs deze producten kunnen verkopen, hetgeen de directe instroom in deze fondsen kan vertragen.

Tot slot zijn er partijen zoals Vanguard Group, een fondsbeheerder met $7,2 biljoen aan activa, die de handel in Spot Bitcoin ETF’s op hun platforms verbieden. Klanten van Vanguard kunnen alleen de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) verkopen. Dit beleid, dat een selectieve benadering toont, weerspiegelt de visie van oprichter John Bogle, die Bitcoin in 2017 als riskant en zonder intrinsieke waarde bestempelde.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Anthony Scaramucci verwacht dat meer pensioenfondsen in Bitcoin zullen stappen
Professionele investeerders stappen massaal in Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin is klaar voor het vervolgen van zijn bullmarkt in H2 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten