taliban
Regulatie

Taliban richt zijn pijlen op Afghaanse crypto-investeerders

De Afghaanse centrale bank vaardigde afgelopen maand een algeheel verbod op cryptocurrency’s uit. In navolging van dat verbod is de Taliban nu gestart met het arresteren van mensen en het sluiten van crypto-bedrijven. Cryptocurrency’s waren populair in Afghanistan, omdat het een mogelijkheid bood om veilig te sparen en eenvoudig geld te versturen.

Alle handel is verboden

Volgens een nieuw artikel van Bloomberg is het Taliban regime momenteel druk doende om iedereen die de orders van de centrale bank negeert te arresteren. “De centrale bank heeft ons bevolen om alle wisselkantoren, individuen en andere zakenlui die nog in crypto handelen te stoppen”, aldus het hoofd van de politie Sayed Shah Saadaat van Herat.

Herat is de op twee na grootste stad van Afghanistan die ondertussen reeds vier van de zes Afghaanse handelsplatformen verloren is. Saadaat claimt dat zijn politieteam 20 crypto-bedrijven gesloten heeft en dat er 13 individuen gearresteerd zijn. Zo lijkt het dus heel goed mogelijk om een algeheel verbod op Bitcoin of andere cryptocurrency’s te handhaven.

De vraag was groot

Als we dit artikel van Fortune mogen geloven, dan was de vraag naar crypto groot in Afghanistan voordat de centrale bank besloot een algeheel verbod uit te vaardigen. Crypto biedt gebruikers een mogelijkheid om hun vermogen in absolute schaarste op te slaan en een manier om geld door of zelfs uit het land te sturen. Met name stablecoins waren een populair middel in Afghanistan. Deze munten maken het mogelijk om in relatief stabiel fiatgeld als de Amerikaanse dollar te ‘investeren’.

Afghanistan dealt al sinds 1990 met zware economische sancties. De administratie van president Biden van Amerika heeft kortgeleden nog nieuwe sancties uitgevaardigd. Dit vond plaats kort nadat de Taliban het land weer overnam en de hoofdstad Kabul veroverde. Ook heeft het meer dan 7 miljard dollar aan assets van de Afghaanse centrale bank bevroren die bij de Federal Reserve in New York werden aangehouden.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog na publicatie Amerikaanse werkloosheidscijfers
Bitcoin koers stijgt duizenden dollars op historische dag voor ETFs
Bekende crypto-analist PlanB verwacht dat Bitcoin in 2028 een half miljoen dollar bereikt
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC