Telegram Smartphone
Altcoin, Regulatie

Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie

Telegram-oprichter Pavel Durov heeft voor het eerst gereageerd sinds zijn arrestatie vorige maand in Frankrijk. In een bericht op zijn publieke Telegram-kanaal uitte Durov zijn verbazing over de actie van de Franse autoriteiten en leverde hij stevige kritiek op hun aanpak.

Arrestatie om gebrek aan samenwerking

Durov werd op 24 augustus gearresteerd vanwege beschuldigingen dat Telegram onvoldoende samenwerkt met wetshandhavers en niet adequaat criminele inhoud op het platform modereert. Dit betrof onder andere materialen over seksueel kindermisbruik, drugshandel, fraude en terrorisme.

De oprichter, die Frans staatsburger is, stelde dat de autoriteiten eenvoudig met hem in contact hadden kunnen komen zonder hem te arresteren. Hij vond het opmerkelijk dat ze ervoor kozen om hem persoonlijk aan te pakken in plaats van Telegram als bedrijf te onderzoeken.

Kritiek op verouderde wetgeving

Durov gaf aan dat het gebruik van verouderde wetten om een CEO persoonlijk verantwoordelijk te houden voor de acties van derden op een platform, ongepast is. “Als een land ontevreden is over een internetdienst, moet er een strafrechtelijk onderzoek worden gestart naar die dienst zelf, niet naar individuen,” aldus Durov.

Vasthouden aan Telegram’s principes

Ondanks het incident benadrukte Durov dat zijn vastberadenheid om Telegrams missie van vrijheid van meningsuiting te beschermen, onverminderd is. Hij stelde zelfs dat Telegram bereid is om zich terug te trekken uit markten die niet in lijn zijn met de principes van het bedrijf.

“Wij doen dit niet voor het geld, maar uit de intentie om het goede te doen en fundamentele rechten te verdedigen,” verklaarde hij.

Internationale kritiek en voortgang van de zaak

De arrestatie leidde tot internationale kritiek op de Franse autoriteiten. Hoewel president Macron aangaf dat Frankrijk zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting, wekte deze uitspraak nog meer reacties op van Durov’s supporters en prominente figuren uit de techindustrie.

Het onderzoek in Frankrijk loopt nog en het is afwachten welke verdere stappen Durov en Telegram zullen nemen. We blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Toncoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Nederlands grootste crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Altcoin nieuws

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Nederlandse analist Michaël van de Poppe: Deze crypto kan komende maand 46% stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt