Bitcoin

Tesla breekt $2K en wordt steeds vaker vergeleken met Bitcoin

Er worden steeds vaker vergelijkingen gemaakt tussen de Bitcoin en Tesla naarmate de prijzen stijgen in 2020.


Overeenkomsten opgemerkt

De Bitcoin prijs en de aandelen van Tesla zijn zeer populair de laatste tijd. Hierdoor maken steeds meer particuliere beleggers de vergelijking tussen beide activa. Terwijl Bitcoin rond de $12.000 blijft schommelen, bereikt de grote munt hoogtepunten die sinds juni 2019 niet meer zijn gezien.

Tesla heeft ook belangrijke hoogtepunten bereikt. Op 20 augustus bereikte de aandelenkoers een all-time high en steeg in 10 dagen meer dan 45% om boven de $2.000 per aandeel te eindigen.

Het is dan ook niet opvallend dat uit gegevens van Tradingview blijkt dat Bitcoin en Tesla de meest populaire activa zijn in Amerika.


Gedraagt Bitcoin zich als een technisch aandeel?

Door de toenemende interesse in zowel Bitcoin als Tesla, vragen sommigen zich af of BTC zich meer als een ‘normaal-technisch’ aandeel gedraagt. Bevindingen van CoinShares merkten op dat Bitcoin zich in zijn groeifase inderdaad als een technisch aandeel gedraagt:

“Het risicoprofiel van Bitcoin is vergelijkbaar met dat van een technisch aandeel: als het zijn potentieel bereikt, kan de waarde enorm zijn. Tegelijkertijd is er ook de kans dat het totaal faalt.”

Dit lijkt het geval te zijn volgens Phil Bonello, onderzoeksdirecteur bij cryptofonds Grayscale Investments. Hij vertelde dat het niet eerlijk is om alleen naar het rendement te kijken bij het trekken van conclusies tussen Bitcoin en Tesla. Hierbij is BTC met ongeveer 63% gestegen year to date en TSLA met 365%:

“De meeste risicovolle activa zijn met elkaar gecorreleerd omdat ze allemaal afhankelijk waren van de sterkte of zwakte van de Amerikaanse dollar. Wanneer activa in grote aantallen worden verkocht zoals in maart, benadert de correlatie 1 omdat iedereen liquiditeit nodig heeft.”

Het punt van Bonello wordt bevestigd doordat de aandelen van Tesla op 18 maart naar een dieptepunt van $361 zakten. Bitcoin bereikte in maart ook een dieptepunt van bijna $3.800. Bonello merkte verder op dat hoewel hij de ins en outs van Tesla niet nauwlettend in de gaten houdt, er momenteel een bullmarkt is.

“Ik ben geneigd te geloven dat we ons in een seculiere bullmarkt bevinden, aangedreven door monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen”, zei hij.

In navolging van Bonello vertelde Natalia Karayaneva, adviseur van Arrington XRP Capital en CEO van Propy, dat er nieuwe bubbels ontstaan rond de aandelenmarkt en Bitcoin:

“In plaats van consumptiegoederen te kopen, investeren mensen in deze activa om geen fiat te houden. Op dezelfde manier investeren institutionele beleggers in alles wat met digitale activa te maken heeft.”


Wat zijn de overeenkomsten tussen Bitcoin en Tesla?

Afgezien van de marktwaarde is het interessant om de overeenkomsten tussen Bitcoin en Tesla in overweging te nemen. Wat Bitcoin en Tesla gemeen hebben, is volgens Bonello het potentieel voor exponentiële groei. Hierdoor zijn ze zowel bijzonder volatiel als reflexief.

Dit geldt voor de meeste cryptocurrencies. Mati Greenspan, een cryptomarktanalist en oprichter van Quantum Economics, vertelde dat hij een verband had gevolgd tussen Tesla en Chainlink’s LINK-token. LINK is nu de op vier na grootste munt ter wereld op basis van marktwaarde. De bevindingen van Greenspan benadrukken de volatiliteit van beide activaklassen.

Tesla vergeleken met LINK – Bron: Mati Greenspan

Millennium-retailbeleggers lijken het meest geïnteresseerd te zijn in volatiele activa zoals Tesla en cryptocurrencies. Recente bevindingen bewijzen inderdaad dat dit waar is. CNBC merkte in februari op dat Tesla het meest gehouden aandeel was in het personal finance-bedrijf SoFi Invest, dat intensief wordt gebruikt door millennials. Uit onderzoek van Stack Funds blijkt dat 50% van de Bitcoin-investeerders millennials zijn.

Een andere interessante overeenkomst tussen Bitcoin en Tesla is de revolutionaire impact van de twee activa. Tesla verstoort de transportsector enorm, terwijl Bitcoin ernaar streeft de financiën te revolutioneren.


Bitcoin blijft uniek

Technologieën zoals Bitcoin en Tesla kunnen massale belangstelling wekken van jongere beleggers met vergelijkbaar gedrag. Desondanks blijft Bitcoin nog steeds een unieke activaklasse. Bonello van Grayscale merkte op dat de unieke kwaliteiten van Bitcoin het misschien een aantrekkelijke investering maken, maar het was ook een uitdaging voor traditionele investeerders om de waarde ervan in te zien. “Vooral omdat Bitcoin geen cashflows biedt zoals andere investeringen, zoals Tesla”, merkte hij op.

Michelle O’Connor, vice-president marketing bij handelsplatform Uphold, vertelde dat Bitcoin, in tegenstelling tot Tesla, een realistischer toegangspunt heeft: een kleinere schaal. Ze concludeerde het volgende:

“Bitcoin zit nu rond de $11.500. Voor nieuwe investeerders zou dit niet erg aantrekkelijk zijn, vooral niet voor breder publiek. Omdat je fracties van Bitcoin kunt kopen, is toetreding realistischer. Ook zijn de potentiële opbrengsten direct en zijn ze niet geassocieerd met een overheid.”

 

Bitcoin nieuws

De Amerikaanse overheid heeft nu $13,82 miljard aan Bitcoin
Aandelen Bitcoin miner Marathon Digital schieten 18% omhoog
Bitcoin bereikt mijlpaal: 1 miljard transacties uitgevoerd
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC