turkije
Exchange

Tientallen crypto exchanges vragen licentie aan in Turkije

Begin juli heeft Turkije nieuwe regelgeving voor cryptocurrencies ingevoerd. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de interesse van cryptobedrijven die zich in Turkije willen vestigen. Volgens de Turkse Kapitaalmarktcommissie (CMB) hebben inmiddels 47 cryptobedrijven licentieaanvragen ingediend.

Nieuwe regels voor exchanges in Turkije

De “Wet op Wijzigingen in de Kapitaalmarktwet,” die op 2 juli in werking trad, heeft geleid tot een toestroom van licentieaanvragen van diverse cryptobedrijven. Onder de aanvragers bevinden zich bekende namen zoals Bitfinex, Binance en OKX. Opvallend is echter dat prominente beurzen zoals Coinbase, Bybit en KuCoin nog geen stappen hebben ondernomen om een Turkse licentie aan te vragen, hoewel Turkije een enorme markt is met een groot aantal cryptogebruikers. De exacte reden voor hun afwachtende houding is nog onduidelijk.

De CMB benadrukte dat opname in de “Lijst van Actieve Bedrijven” niet automatisch betekent dat deze bedrijven goedkeuring krijgen. Bedrijven moeten eerst formeel worden goedgekeurd door de raad. De lijst zal worden bijgewerkt naarmate bedrijven eventuele tekortkomingen verhelpen of zodra de CMB haar onderzoek afrondt. De goedkeuringsprocedure is dus een dynamisch proces dat in samenwerking met de CMB plaatsvindt.

Turkije voorop in crypto adoptie

De wet die in juli werd ingevoerd is niet de eerste crypto-regulering in Turkije. Al in 2021 stelde de Turkse centrale bank regels op die het gebruik van crypto-activa zoals Bitcoin voor betalingen verbieden. Daarnaast heeft de Raad voor Onderzoek naar Financiële Misdaden strikte anti-witwasmaatregelen ingesteld, waarbij crypto-exchanges verplicht zijn om Know Your Customer (KYC) gegevens te verzamelen.

De nieuwe wetgeving biedt echter meer duidelijkheid voor crypto-exchanges die actief zijn in Turkije. Deze proactieve houding van de Turkse overheid komt niet uit het niets; Turkije heeft een van de hoogste adoptiepercentages van crypto ter wereld. Volgens Chainalysis staat Turkije op de vierde plaats wat betreft crypto-handelsvolume, met een geschat volume van $170 miljard. De populariteit van crypto in Turkije is grotendeels te danken aan de aanhoudende waardevermindering van de Turkse lira en de teleurstellende economische omstandigheden in het land.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Exchange nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Amerikaanse beurs Coinbase introduceert synthetische versie van Bitcoin
FTX bereikt schikking over $600 miljoen aan Robinhood-aandelen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt