man gevangenis
Exchange

Van FTX-topman naar gevangenis: Ryan Salame begint aan 7,5 jaar straf

Als je actief bent op LinkedIn, zijn ze je vast weleens opgevallen: berichten waarin mensen hun nieuwe carrièrestappen delen. Ryan Salame, voormalig manager bij de failliete cryptobeurs FTX, deelde ook een opvallende update op het platform: hij begint binnenkort aan een verblijf in de gevangenis.

Nieuwe ‘LinkedIn-positie’

“Ik ben blij te delen dat ik een nieuwe positie begin als gevangene in FCI Cumberland,” schreef Salame met een ironische knipoog in zijn post, enkele dagen voordat hij zijn straf van 7,5 jaar uitzit. Ondanks de zware straf weet hij zijn gevoel voor humor te behouden. De post ging viraal en lokte reacties uit, variërend van sarcastische felicitaties (“Well deserved”) tot opmerkingen als: “Bro ging van LinkedIn naar LockedIn.”

Salame was ooit een belangrijke speler bij FTX, maar nu is hij één van de vele leidinggevenden die jarenlang achter de tralies zal verdwijnen als gevolg van het schandaal rondom het bedrijf. De problemen voor Salame begonnen toen FTX in november 2022 implodeerde, een cryptobeurs die op zijn hoogtepunt gewaardeerd werd op 32 miljard dollar. Het bedrijf stortte in na beschuldigingen van fraude en het misbruik van klantentegoeden.

Juridische problemen en opmerkelijke details

Tijdens zijn rechtszaak werd Salame aangeklaagd voor illegale politieke donaties en het opereren van een niet-gelicentieerd geldtransactiebedrijf. Hij pleitte schuldig en kreeg uiteindelijk 7,5 jaar gevangenisstraf opgelegd. Een opvallend detail: ondanks zijn zware straf mag hij zijn 2021 Porsche 911 Turbo S behouden. Het voertuig bleek niet waardevol genoeg om in beslag te nemen, in contrast met de 1,5 miljard dollar aan activa die hij moest afstaan vanwege zijn betrokkenheid bij FTX.

De nasleep van het FTX-schandaal

Salame heeft altijd volgehouden dat hij misleid werd door FTX-oprichter Sam Bankman-Fried. Openbare aanklagers stellen echter dat Salame vlak voor de ondergang van FTX nog miljoenen dollars aan cryptovaluta opnam. In tegenstelling tot andere betrokkenen, weigerde Salame om tegen Bankman-Fried te getuigen, wat mogelijk heeft bijgedragen aan zijn relatief strenge straf.

De val van FTX blijft diepe sporen achterlaten in de cryptowereld. Naast Salame zijn ook andere prominente figuren gestraft. Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda Research, getuigde wel tegen Bankman-Fried en kreeg een straf van twee jaar. Bankman-Fried zelf staat voor een gevangenisstraf van 25 jaar.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Exchange nieuws

OKX breidt aanbod uit met 18 nieuwe handelsparen, inclusief de gigantisch populaire cryptomunt
FTX: voormalig directeur Ellison moet volledige vermogen opgeven
FTX terugbetalingsplan goedgekeurd: FTT crypto stijgt 50% in een halfuur
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom vandaag 14:30 cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Deze 3 crypto’s laten enorme stijgingen zien: Wat is er aan de hand?
Bitcoin koers zakt onder $60.000 terwijl de SEC opnieuw toeslaat
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk