Bitcoin miner
Bitcoin

Verontrustend? Gegevens onthullen stijgende verkoopdruk door Bitcoin miners

De koersen van Bitcoin (BTC) en diverse andere cryptocurrencies hebben een aanzienlijke sprong gemaakt na een belangrijke gebeurtenis afgelopen woensdag. Deze stijging volgde op de goedkeuring van het eerste voorstel voor een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) door financiële autoriteiten.

Deze goedkeuring heeft een duidelijke impuls gegeven aan de markt, wat resulteert in een opwaartse trend van de prijzen. Interessant is echter dat, parallel aan deze prijsstijgingen, on-chain data laat zien dat een groeiend aantal beleggers en miners hun munten verkoopt. Deze ontwikkeling werpt vragen op over de duurzaamheid van de huidige koersstijging van BTC.

De cruciale rol van on-chain data

Het belang van on-chain data in het analyseren van het gedrag van gebruikers op de blockchain kan niet worden onderschat, vooral nu de markt getuige is van aanzienlijke koersstijgingen en een toenemende hype. Fenomenen als Fear of Missing Out (FOMO) kunnen een krachtige stimulans zijn achter snelle koersstijgingen van cryptocurrencies.

Echter, deze heftige opwaartse bewegingen kunnen uiteindelijk leiden tot forse prijscorrecties. Cruciaal voor het begrijpen van de marktdynamiek zijn de verkooppatronen van zowel individuele beleggers als miners, die een indicatie kunnen geven van mogelijke toekomstige koersbewegingen.

Toename in verkoop van Bitcoin in afgelopen maanden

In onderstaande figuur is de netflow van Bitcoins te zien van- of naar exchanges. Gebruikers sturen hun munten over het algemeen naar handelsplatformen met het doel deze te verkopen. Wanneer er dus veel BTC tokens naar de exchanges worden verplaatst is dit een indicator voor een toename in de verkoopdruk. Historisch gezien is dit een indicator voor een korte termijn correctie, mits de vraag naar Bitcoins gelijk blijft of afneemt.

Een recente trend in de verkoop van munten is opvallend. Bijvoorbeeld, op 9 januari verlieten netto 1.455 BTC-tokens de handelsplatformen, terwijl op 10 januari een toename van 4.708 tokens werd waargenomen. Dit betekent dat er Bitcoins ter waarde van ongeveer $224 miljoen aan de balansen van de exchanges zijn toegevoegd, hoogstwaarschijnlijk met de intentie om te verkopen. Dit wijst op een significante toename in verkoopdruk.

Indien deze trend zich voortzet, lijkt een prijscorrectie een waarschijnlijke uitkomst. Het monitoren van deze netflowgegevens is dus cruciaal voor beleggers en marktanalisten om tijdige en geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen over hun investeringen in Bitcoin.

Netflow van BTC van of naar exchanges
Netflow van BTC van of naar exchanges – Glassnode

Miners verkopen miljoenen aan BTC

Miners vormen een cruciale groep in de verkoop van Bitcoin. Zij investeren aanzienlijk in kapitaal en tijd om BTC tokens te minen. Miners gebruiken hun rekenkracht om het blockchainnetwerk te onderhouden en worden beloond voor elk succesvol gemijnd blok. Momenteel ontvangen zij een beloning van 6.125 BTC per gemijnd blok. Gezien de hoge kosten van mining operaties, waaronder energieverbruik en de aanschaf van dure mining rigs, is het voor miners noodzakelijk om een deel van hun gemijnde munten te verkopen om hun activiteiten voort te zetten.

Deze verkoopactiviteit van miners is vaak gericht op momenten waarop de koersen relatief hoog zijn. Dit stelt hen in staat om hun investeringen te maximaliseren en de operationele kosten te dekken. Door munten te verkopen wanneer de koersen gunstig zijn, verzekeren miners zich van voldoende financiële middelen om hun mijntaken voort te zetten en hun bestaan in de competitieve mining industrie te handhaven.

Totale Bitcoin balans van miners
Totale Bitcoin balans van miners – Glassnode

De actieve verkoop van Bitcoin door miners wordt bevestigd door de gegevens in de bovenstaande figuur, die de veranderingen in de BTC balans van miners over tijd laat zien. In oktober bedroeg deze balans nog ongeveer 1,8325 miljoen Bitcoin. Drie maanden later is deze gedaald tot ongeveer 1.8175 miljoen BTC, wat neerkomt op een afname van ongeveer 15.000 BTC munten. Deze munten zijn hoogstwaarschijnlijk verkocht, wat overeenkomt met een totale marktwaarde van meer dan $710 miljoen.

Deze aanhoudende verkoop van Bitcoins door miners kan een aanzienlijke neerwaartse druk uitoefenen op de Bitcoin koers.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13