ftx
Regulatie

Voormalig advocatenbureau van FTX aangeklaagd

De vroegere hoofdadvocaat van FTX, werkzaam bij Fenwick & West LLP, wordt geconfronteerd met een class action-rechtszaak. Hierin wordt geclaimd dat hij heeft bijgedragen aan de vermeende fraude van meerdere miljarden dollars door de crypto-uitwisseling.

Verzoekschrift is ingediend

Op 7 augustus dienden een groep klanten van FTX een verzoekschrift in bij een districtsrechtbank in Californië. In dit verzoekschrift werd gesteld dat het advocatenkantoor betrokken was bij de oprichting van diverse dubieuze entiteiten, waardoor medeoprichter Sam Bankman-Fried van FTX en andere leidinggevenden de mogelijkheid hadden om “creatieve maar onwettige strategieën” toe te passen om fraude voort te zetten.

Volgens de rechtszaak heeft Fenwick & West diensten aan FTX geleverd die verder gingen dan wat gebruikelijk is voor een advocatenkantoor. Dit omvatte bijvoorbeeld het opzetten van overnames door FTX US op een manier die regelgevende controle omzeilde, evenals het leveren van personeel om de strategieën uit te voeren die door het advocatenkantoor werden voorgesteld.

De genoemde “dubieuze entiteiten” werden geïdentificeerd als North Dimension en North Wireless Dimension. Volgens de rechtszaak zouden deze entiteiten FTX-klantengelden hebben overgeheveld en tevens hebben verduisterd.

Mogelijk bewust niet ingegrepen bij FTX

Volgens de aanklagers heeft Fenwick & West bijgedragen aan en de vermeende fraude van FTX aangewakkerd door bewust niet in te grijpen bij een reeks valse voorstellingen die FTX vermeendelijk aan zijn klanten heeft gedaan.

Er bestond volgens de groepsklacht een impliciete overeenkomst tussen FTX US, andere verwante bedrijven van FTX en Fenwick & West om klanten te misleiden. Dit werd aangehaald als een punt van aansprakelijkheid voor het advocatenkantoor, omdat het naar verluidt financieel zou profiteren van het beweerde wangedrag van FTX.

De aanklagers identificeerden 4 personen als interne betrokkenen bij FTX, namelijk Bankman-Fried, voormalig CEO van Alameda Research Caroline Ellison, voormalig mede-oprichter van FTX Gary Wang en voormalig technisch leider bij FTX Nishad Singh.

Soortgelijke case in februari

Eerder in februari werd Fenwick & West genoemd in een soortgelijke class action-rechtszaak, waarin ook werd beweerd dat het Bankman-Fried en FTX had bijgestaan bij de oprichting van hun bedrijf.

De rechtszaak van februari, die ook gericht was tegen de investeerder van FTX en durfkapitaalbedrijf Sequoia Capital, stelde dat de diensten van Fenwick & West een centrale rol speelden in de vermeende fraude van Bankman-Fried.

Volgens een rapport van Reuters van 21 juni heeft het advocatenkantoor recentelijk de hulp ingeroepen van het collega-bedrijf Gibson Dunn om bijstand te verlenen bij juridische zaken die verband houden met de beweerde betrokkenheid bij FTX.

Faillissement van FTX

In november 2022 ging FTX ten onder en diende het een verzoek tot faillissement in, nadat het niet in staat was om een groot aantal opnames van klanten te verwerken.

Bankman Fried blijft onder huisarrest en wordt geconfronteerd met 12 aanklachten, waaronder telegrafische fraude, samenzwering en het witwassen van geld. Hij zal zowel in oktober als in maart terechtstaan in twee afzonderlijke strafprocessen.

Op 8 augustus gaven aanklagers te kennen dat ze van plan zijn om opnieuw een aanklacht toe te voegen met betrekking tot illegale campagnefinanciering. Eerder was deze aanklacht ingetrokken vanwege mogelijke schending van een verdragsverplichting met de Bahama’s.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?