Exchange, Regulatie

Voormalig CEO van Binance, Changpeng Zhao, veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf

In een recente zitting op 30 april in de U.S. District Court voor het Western District van Washington heeft rechter Richard Jones de voormalige CEO van Binance, Changpeng “CZ” Zhao, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden wegens overtreding van de Amerikaanse wetgeving tegen witwassen.

De aanklagers hadden aanvankelijk drie jaar gevangenisstraf voorgesteld vanwege Zhao’s nalatigheid in het handhaven van een effectief anti-witwasprogramma bij de cryptobeurs, waarvoor hij in november schuld bekende. De advocaten van CZ hadden echter om voorwaardelijke vrijlating verzocht.

Argumenten en beslissing van de rechter

Volgens verslagen uit de rechtszaal stelde rechter Jones dat er geen bewijs was dat Zhao ooit direct op de hoogte was gesteld van specifieke illegale activiteiten binnen Binance. Dit weerlegde het verzoek van de aanklagers om de straf te verhogen van 18 maanden naar drie jaar.

In hun slotpleidooi beweerden de advocaten van de overheid dat Zhao’s benadering bij Binance meer gericht was op het vragen om vergeving dan om toestemming, en dat hij niet mocht profiteren van zijn daden.

“Gevangenisstraf is noodzakelijk om de ernst van het misdrijf te weerspiegelen,” verklaarde Kevin Mosley namens de aanklagers. Hij benadrukte verder: “Een voorwaardelijke straf zou als een signaal kunnen dienen dat anderen de wet kunnen overtreden zonder ernstige gevolgen.”

Aan de andere kant presenteerden de advocaten van Zhao verzegelde documenten aan het hof, die ze beschreven als cruciaal bewijsmateriaal dat de rechter zou moeten meewegen bij het bepalen van de strafmaat. Zij pleitten ervoor dat rechter Jones een voorwaardelijke straf van minder dan zes maanden zou overwegen, gezien het feit dat Zhao’s aanzienlijke vermogen hem in de gevangenis tot een doelwit zou kunnen maken.

Changpeng Zhao aanvaart zijn gevangenisstraf

Voor zijn veroordeling bood CZ zijn excuses aan voor zijn daden en verklaarde dat hij “veel tijd alleen had om na te denken en te reflecteren”. Hij erkende ook zijn verantwoordelijkheid voor het falen van Binance om een effectief AML-programma te implementeren.

Na de beslissing van rechter Jones verklaarde Zhao dat hij zich op een nader te bepalen datum zou melden om zijn gevangenisstraf te aanvaarden.

Regulatie nieuws

23-jarige man gearresteerd in New York voor exploitatie van darkweb-narcoticamarkt ter waarde van $100 miljoen
Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP