Bitcoin minen
Bitcoin

Voormalig grootste Bitcoin miner Core Scientific vraagt faillissement aan

Enkele dagen nadat er crediteuren instapten om Core Scientific te helpen, schijnt het bedrijf nu zijn faillissement aan te vragen. Het gaat om een zogenaamde hoofdstuk 11 procedure in de Verenigde Staten, wat de kans op een doorstart openhoudt. De reden voor het faillissement zijn de vallende omzet en Bitcoin koers.

Redding kwam te laat

Op 14 december kreeg Core Scientific vanuit B. Riley nog een financiële reddingsboei toegeworpen. Het plan was om direct 40 miljoen dollar over te maken en daarna nog eens 32 miljoen dollar op voorwaarde dat het bepaalde leningen nog even niet zou terugbetalen. Deze beslissing werd genomen nadat de aandelenkoers van Core Scientific van 4,3 miljard dollar in juli 2021 was teruggevallen naar 78 miljoen dollar.

Met die marktwaarde van juli 2021 behoorde Core Scientific echt tot de grootheden van de industrie. Nu blijkt dat ze tijdens de afgelopen bull run veel geleend geld gebruikten om de operaties te financieren en uit te breiden. Dat is een groot risico geweest, want dat kost het bedrijf nu de spreekwoordelijke kop. Als resultaat van de lange bearmarkt moest Core Scientific onder andere 9.618 Bitcoin verkopen in april.

Faillissement op 21 december

Als we een rapportage van CNBC mogen geloven, dan vraag Core Scientific vandaag op 21 december zijn faillissement aan. Hoewel het bedrijf nog steeds positieve cashflows genereert, is het inkomen niet voldoende om de operationele kosten te dekken. Daarbij horen onder meer de lease-betalingen op Bitcoin mining hardware.

Opvallend is dat de aandelen een week geleden nog een gigantische opleving kende. Dit gebeurde na het nieuws dat B. Riley nog van plan was om de helpende hand te bieden. Nu lijkt het erop dat ook dit niet voldoende is om Core Scientific draaiende te houden.

Het lijkt erop dat Microsoft zijn vertrouwen in Bitcoin mining ook heeft opgezegd. Zonder expliciete toestemming van het bedrijf is het niet meer mogelijk om hun cloud-dienstverlening te gebruiken voor mining. Volgens Microsoft zelf is het allemaal niet stabiel genoeg.

Bitcoin nieuws

Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten
Crypto analist: Bitcoin koers bevindt zich in nieuwe bullish trend
Donald Trump haalt uit naar Bitcoin-land El Salvador
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren