gevangenis
Regulatie

Voormalig juridisch hoofd van OneCoin veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf

Het voormalige hoofd van de juridische afdeling en compliance van het beruchte miljardenfraudeprogramma OneCoin, Irina Dilkinska, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar.

Dit volgt nadat Dilkinska schuld bekende aan het helpen witwassen van miljoenen dollars afkomstig uit de operaties van OneCoin.

Naast gevangenisstraf ook $111 miljoen boete

De 42-jarige Dilkinska ontving haar straf op woensdag, uitgesproken door de Amerikaanse districtsrechter Edgardo Ramos, aldus een verklaring van het Amerikaanse Openbaar Ministerie gedateerd op 3 april. Naast haar gevangenisstraf is Dilkinska ook veroordeeld tot een maand vrijlating onder toezicht en moet ze $111 miljoen aan verbeurdverklaarde middelen restitueren.

In een poging om gevangenisstraf te vermijden en terug te keren naar Bulgarije om voor haar jonge kinderen te zorgen, werd Dilkinska’s verzoek door rechter Ramos afgewezen. Ramos benadrukte dat Dilkinska, gezien haar intelligentie en kennis, beter had moeten handelen en zich volledig bewust was van de juridische gevolgen van haar deelname aan het Ponzi-schema van $4 miljard.

Schuldig aan fraude en witwassen van geld

Dilkinska gaf op 10 november bij een federale rechtbank in Manhattan toe schuldig te zijn aan fraude en het witwassen van geld. Ze stond voor een mogelijke maximumstraf van tien jaar gevangenisstraf.

De veroordeling van Dilkinska volgt op die van Karl Sebastian Greenwood, medeoprichter van OneCoin, die vorig jaar tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens vergelijkbare beschuldigingen.

OneCoin, opgericht in 2014 door Ruja Ignatova en Greenwood, beloofde investeerders enorme rendementen met een nep-cryptocurrency. Uiteindelijk bleek dat het bedrijf nooit een werkende blockchain had ontwikkeld, maar in plaats daarvan functioneerde als een piramidespel, waarbij winsten voornamelijk werden gegenereerd door nieuwe investeerders aan te trekken.

De ‘Cryptoqueen’

Ignatova, ook bekend als de ‘Cryptoqueen’, is sinds oktober 2017, na haar vlucht naar Griekenland, voortvluchtig. Er gaan geruchten dat zij mogelijk vermoord is na de mysterieuze dood van verschillende OneCoin-medewerkers in Mexico in 2020.

Ondanks dat OneCoin in 2015 als frauduleus werd ontmaskerd, wist het toch meer dan $4,3 miljard aan inkomsten te genereren en tussen 2014 en 2016 bijna $3 miljard winst te maken.

Regulatie nieuws

Uitstel van hoorzitting borgtochtaanvraag Binance-directeur in Nigeria
Coinbase juridisch hoofd verdedigt Tornado Cash in Amerikaanse rechtszaak
Snowden waarschuwt: NSA kan het internet volledig overnemen!
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving