gevangenis
Regulatie

Voormalig productmanager Coinbase moet 2 jaar gevangenis in

Ishan Wahi, de voormalige productmanager bij Coinbase Global, is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf door een federale rechter wegens handel met voorkennis.

Vertrouwelijke informatie gebruikt om te profiteren

Op 9 mei vond er een hoorzitting plaats in de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York, waarbij rechter Loretta Preska Ishan Wahi veroordeelde tot twee jaar gevangenisstraf voor het gebruik van vertrouwelijke informatie die hij tijdens zijn werk bij Coinbase had verkregen om te profiteren van nieuwe tokens. Dit leidde tot een totale winst van $1,5 miljoen. Wahi is opgedragen om zich uiterlijk op 21 juni om 14.00 uur ET te melden bij de Fort Dix Federal Correctional Institution in New Jersey om zijn straf uit te zitten. Na zijn vrijlating zal hij twee jaar onder toezicht staan voor elke gelijktijdig lopende aanklacht.

“Je sprak heel aardig, je zei de juiste dingen”, zei de rechter over Wahi. ‘Ik hoop dat je het goed kunt maken met je ouders.’

Volgens berichten heeft Ishan Wahi, samen met zijn broer Nikhil Wahi en partner Sameer Ramani, vertrouwelijke informatie gebruikt die ze van Coinbase hadden verkregen om te profiteren van nieuwe token-aanbiedingen. Hierdoor zouden ze meer dan $1 miljoen hebben verdiend. In juli 2022 werden Ishan en Nikhil gearresteerd door Amerikaanse autoriteiten toen ze probeerden te vluchten naar India.

Tijdens het proces voerde de advocaat van Wahi aan dat de rechter bij het bepalen van de straf rekening moest houden met de immigratiestatus van Ishan in de Verenigde Staten. Bovendien benadrukte de advocaat dat dit een niet-gewelddadig misdrijf was en dat Ishan voorafgaand aan zijn arrestatie een “nul criminele geschiedenis” had. Vrienden en familieleden, waaronder Ishan’s moeder, waren persoonlijk aanwezig bij de veroordeling.

“Ik meen dat de rechtbank geen extra straf hoeft op te leggen”, aldus de raadsman. “Hij is zijn baan kwijt. Hij is zijn reputatie kwijt. Hij heeft enorm veel negatieve publiciteit gehad, zowel hier in de Verenigde Staten als in India.”

Geen eenmalige fout

De voormalige productmanager van Coinbase richtte zich ook rechtstreeks tot de rechter en zei dat hij “heel veel spijt” had van zijn daden en zei dat hij “een grote fout had gemaakt”. Aanklagers voerden aan dat Ishan, in tegenstelling tot zijn broer Nikhil en Ramani, de meest schuldige was door het plan voor handel met voorkennis te orkestreren:

Dit was geen eenmalige fout – dit was over een periode van tien maanden. Toegang hebben tot het soort informatie waartoe deze beklaagde toegang had, was alsof je de krant een dag van tevoren kon lezen.

Beide broers hebben schuld bekend aan aanklachten van handel met voorkennis. Ishan stemde naar verluidt in met een gevangenisstraf van 36 tot 47 maanden. In september 2022 pleitte Nikhil schuldig aan samenzwering van telefraude en werd veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf. Op dit moment is Ramani nog op vrije voeten.

Daarnaast heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ook een parallelle zaak tegen Ishan aangespannen wegens mogelijke schendingen van effectenwetten. Op 3 april werd bekendgemaakt dat de SEC een “principeakkoord” had bereikt met de voormalige productmanager van Coinbase.

Regulatie nieuws

Ripple-CEO Garlinghouse steunt Bitnomial in juridische strijd tegen SEC
BRICS verlaagt transacties in Amerikaanse dollar en euro tot onder de 30%
Waarom koos de Federal Reserve voor een stevige renteverlaging en wat betekent dit voor Bitcoin?
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Waarom vandaag 14:30 cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk