VS drukt miljarden dollars bij – gaat dit de Bitcoin koers beïnvloeden?

De VS drukt miljarden dollars bij en verlaagt de rentetarieven om zijn inwoners te helpen, maar zullen deze acties de cryptomarkt beïnvloeden?


Gelpompen in de economie

Centrale banken over de hele wereld hebben ongekende hoeveelheden nieuw geld bijgedrukt om een dreigende recessie, of erger nog: een totale depressie, te voorkomen. In de Verenigde Staten keurde de Senaat eind maart een stimuleringspakket van $2 biljoen goed. Het Huis van Afgevaardigden heeft nu een voorstel aanvaard voor nog eens $3 biljoen aan noodmaatregelen. De bedoeling van deze stimuleringspakketten is om de behoeften van Amerikanen met een werkloosheidspercentage van bijna 15% te verlichten.

Als monetair orgaan, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de reservevaluta van de wereld, gebruikt de Fed kwantitatieve versoepeling als middel om de economie nieuwe liquiditeit te geven. Door de totale controle over het printen van geld kan de Fed zo veel dollars printen als ze zelf wil. Dit geld zullen ze vervolgens in het financiële systeem injecteren door activa op de open markt te kopen.

Analisten herinneren zich de resultaten van de Grote Recessie in 2008. Destijds haalde de Fed in slechts vier maanden tijd meer dan $1,2 biljoen aan activa op om nieuw kapitaal op de markten te pompen. De omvang van de kwantitatieve versoepeling die is ondernomen in de nasleep van de COVID-19-crisis is echter enorm veel groter. De Fed heeft geen limiet gesteld aan de hoeveelheid geld die zij van plan is in het systeem te brengen.

In de afgelopen 2,5 maanden heeft de Fed voor ongeveer $2,8 biljoen aan activa gekocht. In de nasleep van 2008 besloot het bestuursorgaan de aankoop van activa te beperken tot Amerikaanse staatsobligaties. Echter is er nu besloten om ook riskantere activa zoals bedrijfs- en gemeentelijke obligaties te kopen.


Wat mogen crypto investeerders verwachten?

Er wordt verwacht dat het Amerikaanse steungeld zal worden gebruikt om overheidsbedrijven te helpen. Daarnaast proberen ze te voorkomen dat aandeelhouders hun waarde verliezen. Dit nieuwe geld zal naar verwachting de kosten van activa verhogen. Maar aangezien de meeste Amerikanen geen activa bezitten, zal het enige resultaat dat ze zullen ervaren een afnemende koopkracht zijn. Beni Hakak, de CEO van LiquidApps, ziet een kans voor Bitcoin om zichzelf te vestigen als een store of value:

“De financiële crisis van COVID is de eerste crisis die Bitcoin ervaart als een activaklasse. En hoewel sommigen verwachtten dat het vergelijkbaar zou zijn met goud, leidde het tot een scherpe daling van de prijs van Bitcoin. Toen de wereldeconomie begon te openen, wist Bitcoin redelijk te herstellen en presteerde het zelfs beter dan de S&P. Nu de Bitcoin is gehalveerd zal het interessant zijn om te zien of Bitcoin acceptatie kan krijgen als een hedge tegen inflatie en een store of value. ‘

Kwantitatieve versoepeling versus kwantitatieve verharding

De Bitcoin halving staat in schril contrast met het eindeloze geld drukken van de centrale banken. De halvering is een gebeurtenis die eens in de vier jaar plaatsvindt en het aanbod van Bitcoin met de helft vermindert. Voor crypto aanhangers is dit een verder bewijs van de kracht van Bitcoin. De aantoonbare schaarste van Bitcoin trekt de aandacht van investeerders en gebruikers die zich zorgen maken over het ongehinderd bijdrukken van geld. Bitcoin zou wel eens een perfect middel kunnen zijn tegen inflatie.

Avi Rosten, van CryptoCompare vertelt dat dit misschien wel het optimale moment is voor Bitcoin om zijn waarde als een aandeel te bewijzen. Alle ogen staan er namelijk vol op gericht:

“We zullen waarschijnlijk meer belangstelling zien als gevolg van de opwinding rond de halvering van Bitcoin. Ook door de recordvolumes voor exchanges. Uit onze April Exchange Review bleek dat 30 april de op één na hoogste spotvolumes in de crypto geschiedenis zag.”

De Verenigde Staten bevindt zich in het epicentrum van de financiële storm. Dat betekent echter niet dat andere economieën de trillingen niet voelen. Kwantitatieve versoepelingsmaatregelen zoals de onlangs voorgestelde $3 biljoen hebben ertoe geleid dat valuta’s zoals de Braziliaanse real, de Mexicaanse peso en Zuid-Afrikaanse rand sinds het begin van de coronacrisis een waardeverlies van meer dan 20% ten opzichte van de dollar hebben geleden.

De onzekerheid na de crash van half maart zorgde ervoor dat Bitcoin de plaats innam van goud. De markten klimmen inmiddels langzaam omhoog. Echter ervaren veel landen een tweede golf van het coronavirus. Dit leidt tot een onderbreking van het herstelproces.


Een terugkeer naar de jaren ’70?

Het jaar is 1973 en een oliecrisis veroorzaakt grote veranderingen op de wereldwijde markten. Overheden, vooral in de Verenigde Staten, gingen geld drukken om de arbeidsmarkt te stimuleren. De aandacht verschuift dan naar schaarse grondstoffen zoals goud, aangezien beleggers zich willen indekken tegen het risico van stijgende inflatie. Precies dit zien we nu ook plaatsvinden.

Deze onzekerheid past in het huidige klimaat, maar past ook goed bij de economische situatie van de jaren zeventig. Het decennium, dat er een verlammende jaarlijkse inflatie van 13,3% te zien was in het land. Een combinatie van stagnerende groei en stijgende inflatie, of ‘stagflatie’, duwde goud in de schijnwerpers als een inflatiebestendige waardeopslag.

Als we dit vergelijken met nu, dan zien we dat er heel veel fiat valuta’s de markt betreden terwijl het aanbod van Bitcoins juist afneemt. Nu de inflatievrees weer opduikt in de markten, worden activa met aantoonbare schaarste als steeds belangrijker. Mede daarom is Mati Greenspan, analist en oprichter van Quantum Economics, van mening dat Bitcoin na de grootschalige uitrol van kwantitatieve versoepelingen zijn toekomstige waarde zal behouden vanwege zijn schaarse aanbod:

“Bitcoin fungeert als een hedge tegen inflatie zoals goud en zilver. Het is dus waarschijnlijk dat goud, zilver en Bitcoin hun waarde ten opzichte van die valuta zullen behouden. Hierdoor gaan ze dus als een geldige hedge fungeren. “
 
 

Bitvavo App – Handel €1000 per dag gratis in juli

Bitvavo exchange

Download de Bitvavo app voor Android en iOS en verhandel tot €1000 aan digitale valuta, per dag, zonder handelskosten te betalen.

knop_account-aanmaken