Regulatie Nieuws

VS overweegt uitlevering van Bankman-Fried voor ondervraging

In de nasleep van het faillissement van de FTX crypto-exchange, bespreken de Amerikaanse en Bahamaanse autoriteiten naar verluidt de mogelijkheid om Sam Bankamn-Fried (SBF) voor ondervraging terug te sturen naar de Verenigde Staten (VS).

Bankman-Fried zit momenteel op de Bahama’s

Sinds het FTX-incident is bekend geworden dat Bankman-Fried en andere belangrijke mensen van de FTX-exchange zich op de Bahama’s bevinden. Hier staan ze direct ook onder toezicht van lokale autoriteiten.

Er doken eerder enkele geruchten op dat Bankman-Fried naar Dubai zou willen vluchten. Dubai heeft echter een overeenkomst gesloten met de VS, waarin alle voortvluchtigen die naar Dubai willen verhuizen ofwel vastgehouden kunnen worden, of direct teruggestuurd kunnen worden.

Ook is bekend dat Bahamaanse effectenregelgevers en de financiële rechercheurs een onderzoek zijn gestart naar de situatie rond de val van FTX wegens mogelijk crimineel wangedrag. Hiernaast zijn ook de financiële autoriteiten in Turkije een onderzoek gestart naar de cryptocurrency exchange.

Wellicht uitlevering naar de VS

Op 11 november werd het faillissement van FTX officieel aangevraagd, waarna Bankman-Fried direct terugtrad als CEO van het crypto-bedrijf. Inmiddels zou FTX aansprakelijk kunnen zijn voor meer dan een miljoen schuldeisers.

Toch denken veel mensen dat Bankman-Fried relatief weinig gevolgen zal ondergaan voor zijn acties. Hierom is er een petitie gestart, die inmiddels al door zo’n 4.000 mensen ondertekend is, waarin geëist wordt dat er een formeel onderzoek gestart wordt naar zijn acties binnen de hele FTX-zaak.

Sinds de uitwisseling in vlammen opging, hebben wetgevers in de VS, waaronder het Witte Huis, opgeroepen tot strengere cryptoregulering. Het is nog niet zeker of Bankman-Fried daadwerkelijk uitgeleverd zal worden aan de VS, maar de mogelijkheid wordt wel steeds groter.

Regulatie nieuws

Verschillende Amerikaanse staten openen onderzoek naar crypto-leenplatform Genesis
Oezbekistan geeft eerste 2 cryptolicenties uit aan lokale cryptopartijen
Belgische toezichthouder: Bitcoin en Ethereum zijn geen effecten
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten