Bitcoin crash, daalt
Bitcoin

Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?

In de laatste 24 uur heeft de prijs van Bitcoin een flinke correctie doorgemaakt, met een daling van 7,5%. Deze grootste cryptomunt ter wereld bereikte op 24 maart een hoogtepunt van meer dan $73.500, maar de prijs is sindsdien gezakt naar onder de $67.400. Wat veroorzaakt deze opvallende prijsdaling?

Liquidatiegolf in de cryptomarkt

Het is niet ongebruikelijk in de crypto markt dat er correcties op treden. Bitcoin is in de afgelopen paar maanden flink in waarde gestegen. Het project wist in drie maanden tijd met 60% in prijs te stijgen. Naarmate de markt bullish wordt, zetten steeds meer handelaren risicovolle trades op met leverage. Wanneer de prijs daalt kunnen deze trades geliquideerd worden, dit betekent dat de positie van de handelaar automatisch verkocht wordt omdat de BTC prijs onder een bepaald niveau komt. 

De liquidatie van Bitcoins zorgt voor een verdere daling van de koers, wat weer meer liquidaties kan ontketenen. Het gevolg is een sterke prijs crash. In de afgelopen 24 uur zijn er meer dan $680 miljoen aan liquidaties veroorzaakt, waarvan ongeveer $545 miljoen om longposities gaat en $136 miljoen om shortposities, aldus data van Coinglass.

Bitcoin ETF instroom valt tegen

Een bijkomende oorzaak van de recente koersdaling is de teleurstellende instroom in Bitcoin ETFs van gisteren. We zijn de laatste weken gewoon geraakt aan een stijgende hoeveelheid kapitaal die naar populaire Bitcoin Spot Exchange Traded Funds (ETFs) vloeit. De ETF”s bereikte keer op keer een nieuw record, maar daar kwam gisteren een einde aan.

De instroom van gisteren was namelijk 80% lager dan de dag ervoor, wat zorgwekkend nieuws is voor de markt.

Invloed van macro-economische factoren op de Bitcoin-koers

Tot slot vormen de macro-economische omstandigheden een belangrijke reden voor de recente koersval van Bitcoin. Deze omstandigheden hebben een significante invloed op de waarde van Bitcoin. Volgende week staat er een bijeenkomst van de Federal Reserve (Fed) op de agenda, waarbij onder meer de rentetarieven besproken zullen worden. Beleggers anticiperen op een mogelijke renteverlaging, wat zowel aandelen- als cryptoprijzen positief zou kunnen beïnvloeden door het vergemakkelijken van het lenen van geld.

Recente gegevens over de Consumer Price Index (CPI), die inzicht bieden in de inflatie, vielen hoger uit dan verwacht. Dit tempert de verwachting dat de rentetarieven zullen dalen. Een lagere kans op renteverlaging kan leiden tot minder investeringen in de cryptomarkt, waardoor de vooruitzichten voor de Bitcoin-koers worden beperkt.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin is klaar voor het vervolgen van zijn bullmarkt in H2 2024
Bitcoin spiegelt extreem bullish scenario
Wordt Donald Trump de redder van Bitcoin in Amerika?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?