Bitcoin, Exchange

Waarom gaat Coinbase regelmatig offline gedurende de Bitcoin rallies

Waar de Bitcoin over de laatste weken record na record verbroken heeft naar een nieuwe recordhoogte van ruim $40.000, lijkt Coinbase hier zo nu en dan problemen mee te hebben. De Amerikaanse cryptocurrency exchange is namelijk gedurende de verschillende BTC-rallies verschillende keren offline gegaan. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk?


Enorm volume

Een van de belangrijkste reden voor de problemen van Coinbase is het enorme volume wat het platform moet verwerken. Gisteren heeft het platform hier een nieuw dagrecord neergezet van $9.56 miljard. Hiermee maakt Coinbase in 1 keer enorme klappen, want dit bedrag komt neer op het gehele volume dat Coinbase in het eerste kwartaal van 2019 moest verwerken, maar dan op slechts 1 dag.

Dit zorgt echter voor een enorme extra belasting voor het platform. Maar pieken of dalen in cryptocurrencies zijn niet zo zeldzaam, waardoor het waarschijnlijk niet de laatste keer is dat Coinbase offline gaat vanwege dergelijke problemen. De onvoorspelbaarheid van de Bitcoin is dan ook één van de grootste problemen waar alle cryptocurrency exchanges wereldwijd mee kampen.

Door de enorme pieken die Bitcoin, of andere cryptocurrencies in dat opzicht, creëren, is het vrijwel onmogelijk om ten alle tijden technisch beschermd te zijn voor het volume wat deze pieken genereren. Het is vaak financieel onhaalbaar om zoveel mogelijk servers te kopen of huren om op deze manier volledig beschermd te zijn voor de pieken. Deze kosten lopen dan ook hard op, want geschat wordt dat de serverkosten van Coinbase ongeveer 10 keer zo hoog liggen als zij ten alle tijden volledig beschermd willen zijn tegen deze pieken. Hierdoor worden alle crypto exchanges genoodzaakt om een goede balans te vinden tussen de vraag en aanbod op het platform en hoeveel servers hiervoor moeten worden ingezet. Het komt dus helaas wel eens voor dat deze balans niet optimaal is en een piek ervoor kan zorgen dat het platform crasht.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Andere oorzaken crashes

Een belangrijke andere oorzaak waar alle cryptocurrency exchanges tegen aanlopen is hun 24/7 handelsactiviteiten. Doordat crypto-exchanges vaak 24 uur en 7 dagen per week open zijn, blijft er vrijwel geen downtime over om updates uit te voeren op het platform of op de servers. Hierdoor zijn crypto exchanges vaak kwetsbaarder voor crashes dan bijvoorbeeld de traditionele aandelenbeurzen. Waar eventuele bugs in het systeem van beurzen iedere dag zou kunnen worden opgelost en worden bijgewerkt zonder dat iemand hier iets van merkt, kan dat eigenlijk niet bij cryptocurrency exchanges.

Hierdoor wordt het echter ook lastiger om je voor te bereiden op verkeerspieken, aangezien het extreem lastig is om de volgende Bitcoin-rally goed te voorspellen. Deze zouden theoretisch altijd kunnen plaatsvinden. Ook dit maakt het hele onderhoudsproces voor cryptocurrency exchanges lastiger dan traditionele beurzen. Want wat gebeurt er als bijvoorbeeld de Bitcoin zomaar omhoog schiet net als jij je platform offline gehaald hebt voor een onderhoudsbeurt? Dat is iets wat liever vermeden wordt. Toch blijft de onvoorspelbaarheid van crypto’s op dit moment het grootste probleem voor cryptocurrency exchanges wereldwijd.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
PlanB: Bitcoin koers kan gigantisch stijging maken tot $500.000
Australië bereikt mijlpaal van 1.000 actieve crypto-geldautomaten
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?