Bitcoin koers stijgt, bull markt
Bitcoin

Waarom stijgt de Bitcoin koers plotseling met 18 procent?

Het nieuws van het failliet gaan van Silicon Valley Bank (SVB) heeft een grote schok veroorzaakt op de financiële markten. Er bestaat het vermoeden dat er een domino-effect ontstaat, zoals veelvuldig in de afgelopen dagen is geschreven.

Ook op de cryptomarkt veroorzaakte dit verontrusting en de Bitcoin koers daalde in eerste instantie. Echter, vandaag kwam er verandering in deze trend. Uit dit artikel blijkt waarom de crypto koersen met meer dan 17 procent zijn gestegen.

BTC koers stijgt 13 maart
BTC koers 1 uur per candle – Bron: TradingView

Wat is er aan de hand bij de Silicon Valley Bank?

De SVB-bank die vooral zaken deed met start-ups kwam vrijdag ten val. In amper 48 uur leidde een reeks slecht verkochte obligaties en het vrijkomen van miljarden aan aandelen tot grote paniek. Ook het feit dat het de bank niet lukte om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen was slecht nieuws. Investeerders en grote klanten haalden massaal hun geld weg bij de bank, wat de bank uiteindelijk deed omvallen. Nog voor het weekeinde kwam SVB onder toezicht van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Die heeft de tegoeden bevroren. Eind vorig jaar beheerde de SVB ruim 175 miljard dollar aan tegoeden.

Opgelucht adem halen

Dat de Na dagen lang onrust, en dalende financiële markten, kwam er vandaag goed nieuws naar buiten. De Amerikaanse regering heeft namelijk bekendgemaakt dat het alle tegoeden van de ondergangen Silicon Valley Bank (SVB) uitbetaalt. Klanten zullen vanaf maandag hun geld ontvangen, zo melden Janet Yellen, de minister van Financiën, de centrale bank van de VS (de Fed) en het Amerikaanse depositogarantiefonds (FDIC) in een gezamenlijke verklaring. Dezelfde procedure zal ook worden toegepast op Signature Bank, dat gisteravond door de Amerikaanse toezichthouder werd gesloten. Dat betekent dat bedrijven en investeerders die hun geld bij de bank hadden staan gerust adem kunnen halen.

“Vandaag nemen we doortastende maatregelen om de Amerikaanse economie te beschermen door het vertrouwen van het publiek in ons banksysteem te versterken”, luidt de verklaring. “Deze stap zal ervoor zorgen dat het Amerikaanse banksysteem zijn vitale rol blijft vervullen: het beschermen van deposito’s en het verschaffen van toegang tot krediet aan huishoudens en bedrijven op een manier die een sterke en duurzame economische groei bevordert.”

Waarom stijgt de Bitcoin koers?

Dat investeerders en bedrijven worden gered is natuurlijk goed nieuws, maar dat verklaart nog steeds niet de enorme crypto prijsstijging van vandaag. Zeker niet omdat de aandelenmarkten helemaal niet zo’n grote stijging laten zien. Analisten geven dan ook een andere verklaring voor de grote crypto prijsstijging. Ze vertellen dat deze nieuwe bankencrisis laat zien dat het huidige financiële systeem een groot probleem heeft. Centrale banken over de hele wereld moeten keer op keer inspringen om banken te redden. Dat is heel slecht voor de economie en Bitcoin is daar wellicht een oplossing voor.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken