amerika
Bitcoin

Amerikaanse overheid staat garant voor tegoeden Silicon Valley Bank

Het is je vast niet ontgaan dat Bitcoin en crypto een rommelig weekend beleefden. Waar de koers op vrijdag nog onder de 20.000 dollar terechtkwam, staat deze inmiddels weer op 22.403 dollar. Dat lijkt alles te maken te hebben met het falen van Silicon Valley Bank, het op één na grootste bankfalen uit de Amerikaanse geschiedenis. In eerste instantie zorgde dat voor extra dalingen, maar inmiddels ligt het reddingsplan op tafel en is de sfeer blijkbaar weer omgeslagen.

Beschermen van de economie

In een gezamenlijke verklaring op zondag van de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen, Federal Reserve voorzitter Jerome Powell en FDIC voorzitter Martin Gruenberg, lieten zij weten dat er goedkeuring is voor de FDIC om de klanten van Silicon Valley Bank volledig te beschermen.

“Vandaag nemen we een doortastende beslissing om de Amerikaanse economie te beschermen door het publieke vertrouwen in ons banksysteem te versterken”, zo valt er te lezen in de verklaring.

Als je het aan Mark Connors, het hoofd van de onderzoeksafdeling van vermogensbeheerder 3iQ, vraagt is dit in principe goed voor risico-assets. Daar plaatst hij de kanttekening bij dat er op dit moment wel veel zaken tegelijkertijd spelen, die elkaar ook nog enigszins tegenspreken. De geldhoeveelheid zelf (M2 geldhoeveelheid) is bijvoorbeeld nog dalende.

2008-achtige actie

Als investeerder heb je vast wel van de bankencrisis van 2008 gehoord. Destijds moest de Federal Reserve ook instappen om te voorkomen dat de markten ten onder zouden gaan. “Wat ze vanavond aankondigden is het equivalent van wat ze in 2008 deden”, aldus diezelfde Connors.

Bitcoin reageerde in ieder geval goed op deze verklaring met een stijging van ongeveer 9 procent en de rest van de markt doet het wat dat betreft ook goed. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre dat vandaag zo blijft.

Op de lange termijn zijn dit soort beslissingen in ieder geval goed voor de Bitcoin koers. Hiermee laat de Federal Reserve wederom zien dat het altijd zal inspringen als er te grote banken omvallen. Wat dat betreft lijkt er geen redden meer aan voor dit financiële systeem, waar keer op keer dit soort acties in nodig zijn.

Bitcoin nieuws

Tot hoever kan de Bitcoin koers dalen?
Coatue Management investeert $150 miljoen in Bitcoin-Miner Hut 8 Corp
Bitcoin-handelaren verliezen godsvermogen dankzij nieuwe crash
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?