Bitcoin

Waarom stijgt de Bitcoin prijs?

Van institutionele beleggers tot het effect van de Bitcoin halving. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom de prijs van de Bitcoin stijgt.


Een geweldig jaar voor Bitcoin

De prijs van 1 Bitcoin ligt boven de $22.500, wat het hoogste punt ooit is voor de digitale valuta. De huidige prijs vertegenwoordigt een waardestijging van 111% over de afgelopen 3 maanden.

Het is een snelle stijging geweest sinds maart, toen de Bitcoin koers daalde tot een dieptepunt van $4.000. De munt heeft zich teruggevochten tot boven de $10.000 en heeft nu zelfs een nieuw hoogtepunt bereikt. De afgelopen maanden lijken op de bull run van 2017. Echter, deze keer lijken hele andere factoren de prijs omhoog te duwen.


Waarom stijgt de BTC prijs?

Er zijn veel verschillende redenen voor de prijsstijging van Bitcoin. Investeringen van grote institutionele bedrijven zoals MicroStrategy spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Ook de enorme aankopen van bedrijven als Grayscale, die Bitcoin beheren voor hun klanten, hebben een positief effect.

Bovendien is het sinds kort mogelijk voor klanten van PayPal om crypto’s to kopen en verkopen. Dit heeft de acceptatie van Bitcoin en andere cryptocurrencies razendsnel laten groeien.


Het MicroStrategy-effect

Van augustus tot september van dit jaar investeerde de internationale gigant MicroStrategy $425 miljoen in Bitcoin. Na de investering van MicroStrategy investeerde Square op 8 oktober 2020 ook $50 miljoen in Bitcoin.

Sinds deze investeringen hebben MicroStrategy en Square aanzienlijke winsten gemaakt van meer dan 100%, waarbij de Bitcoin van MicroStrategy bijna een miljard dollar waard is.

Naast dat deze grote investeringen goed zijn voor de koopdruk, is er nog iets veel interessanters gebeurd. De CEO’s van MicroStrategy en Square zijn in de afgelopen maanden namelijk uitgesproken voorstanders geworden van de Bitcoin.

Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, heeft Bitcoin meerdere malen publiekelijk geprezen. Toen zijn bedrijf voor het eerst zijn investeringsintenties aankondigde, beschreef hij Bitcoin als ‘digitaal goud’, waarbij hij zei dat BTC ‘Sterker, sneller en slimmer is dan enig geld dat eraan voorafging’.

Deze investeringen en momenten van publieke lof voor Bitcoin leken te beginnen met de eerste investering van MicroStrategy en worden daarom het ‘MicroStrategy-effect’ genoemd.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Publieke steun voor BTC

Door de geweldige rally van Bitcoin in de tweede helft van 2020 hebben enkele bekende namen de cryptocurrency omarmd.

JPMorgan is hiervan een van de grootste voorbeelden. In 2017 bestempelde de CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, Bitcoin nog als ‘fraude’. In oktober dit jaar zei de investeringsbank echter dat Bitcoin concurreert met goud, en dat het potentiële langetermijnvoordeel voor Bitcoin aanzienlijk is.

Bitcoin, gold, goud
Bitcoin concurreert met goud

Naast JPMorgan heeft ook miljardair Stanley Druckenmiller, die eerder afwijzend tegenover Bitcoin stond, toegegeven dat BTC misschien wel beter is dan goud. “

Ik bezit vele malen meer goud dan ik Bitcoin bezit, maar eerlijk gezegd, als de goud werkt, zal de BTC waarschijnlijk beter werken”, zei Druckenmiller deze maand.


Grayscale koopt enorme hoeveelheden Bitcoins

Misschien wel de grootste koper van BTC tokens de afgelopen tijd is Grayscale Investments. Het bedrijf heeft momenteel meer dan $12,1 miljard aan crypto in beheer. De Bitcoin Trust is verreweg de grootste. Die vertegenwoordigt namelijk meer dan $10 miljard.

Het bedrijf koopt elke maand duizenden Bitcoins wat betekent dat het een groot deel van het BTC aanbod van miners opkoopt. Dit in combinatie met het feit dat Grayscale niet de enige beheerder is, zorgt ervoor dat er binnenkort misschien wel een tekort is aan BTC tokens. De enige manier om dit te compenseren is dat de prijs zal stijgen.


De Bitcoin halving

Ook de Bitcoin halving had waarschijnlijk een positieve impact op de prijs. De halving vindt elke vier jaar plaats en halveert het aantal munten dat miners ontvangen voor het toevoegen van nieuwe blokken aan de Bitcoin-blockchain. Dus vanaf mei werd er maar half zoveel BTC aangemaakt als in voorgaande maanden.

Met de BTC halving is deze aanvoer gehalveerd, wat betekent dat er minder Bitcoin door miners te koop worden aangeboden. Dit kan bijdragen aan een tekort aan aanbod en dus aan een stijgende BTC prijs.


PayPal en cryptocurrencies

De internationale betalingsgigant, genaamd PayPal, kondigde in oktober aan dat het functies voor het kopen en verkopen van cryptocurrency zou lanceren. Even later bevestigde het bedrijf dat al zijn klanten toegang hadden tot Bitcoin en 3 andere crypto’s, namelijk: Bitcoin Cash; Ethereum; en Litecoin.

Aangezien giganten uit de financiële sector zoals MicroStrategy, Square en Grayscale Investments hebben bijgedragen aan de perceptie van Bitcoin als een legitieme investering, houdt de komst van PayPal de meeste belofte in voor de hoop van Bitcoin om de mainstream te bereiken.

PayPal twijfelde vroeger aan de geschiktheid van Bitcoin als valuta, maar nu is het een van de vele grote bedrijven die fan is van de digitale munt. Het is dus geen wonder dat de BTC prijs explosief stijgt.

 

Bitcoin nieuws

QCP Capital uit zorgen: Komt er een einde aan de Bitcoin-rally in het 2e kwartaal?
Nieuwe Bitcoin ETFs kochten al voor $35 miljard aan BTC
Stevent de Bitcoin koers af op een recordhoogte van $180.000?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?