Regulatie Nieuws

Wunsch: ‘ECB heeft meer renteverhogingen en balanskrimp nodig’

Pierre Wunsch de gouverneur van de Nationale Bank van België, is van mening dat de Europese Centrale Bank (ECB) meer renteverhogingen nodig heeft en dat de balans verder dient te krimpen. Dat betekent dat de rente volgens Wunsch sneller omhoog moet en dat het moet stoppen met het herinvesteren van geld als bepaalde obligaties aflopen.

Gevecht tegen inflatie

“We moeten meer doen op het vlak van quantitative tightening”, aldus Wunsch tegenover reuters. “We kunnen dit jaar volledig stoppen met herinvesteringen en zelfs daarmee zou het jaren duren om ons hele portfolio af te bouwen”, zo klaagt Wunsch.

Op het moment van schrijven verdwijnt er voor ongeveer 15 miljard euro aan schuld per maand van de balans. Het totale schuldprogramma is echter 3,2 biljoen euro waard.

Volgens Wunsch is dit proces veel te ver gegaan. “De markt reageerde heel goed en onze balans is nog steeds te groot”, zo spreekt hij. Wunsch was vorig jaar één van de eerste centrale bankiers die het Europese inflatieprobleem erkende en opteert voor meer renteverhogingen.

Wat kunnen we verwachten?

“Ik denk dat mei een maand van 25 tot 50 basispunten wordt. Als er nog een negatieve verrassing komt met betrekking tot de kerninflatie, dan moeten we waarschijnlijk met 0,50 procent op de proppen komen. Als er een positieve verrassing is, dan is een verhoging van slechts 0,25 procent meer op zijn plaats”, zo gaat Wunsch verder.

De markt verwacht nu dat de ECB de rente ophoogt van 3,00 naar 3,75 procent richting september en verwacht daarna dat de boel weer omdraait. Dat spreekt in principe de verwachtingen van de ECB zelf tegen, die denken dat de rente dan nog even op dat verhoogde niveau blijft.

Voor Bitcoin zou het goed zijn als de rente zo snel mogelijk weer richting de nul zakt. Dat gaat immers ten koste van de schaarste van de euro en zorgt ervoor dat meer mensen mogelijk voor Bitcoin kiezen als vluchthaven. Hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker de absolute schaarste van 21 miljoen Bitcoin is.

Regulatie nieuws

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Bitcoin Crasht als Reactie op SEC-Rechtszaak tegen Binance en CEO
Kwon opnieuw op borgtocht vrij na afwijzen van beroep van de aanklager
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen