Dangerous Hooded Hacker
Hack

YouTube-accounts van Filipijnse muzikanten gehackt en gebruikt voor XRP-scam

Op 15 juli werden de YouTube-accounts van meerdere beroemde Filipijnse muzikanten gehackt en gebruikt om een XRP-scam te promoten. Deze accounts toonden een deepfake-video van Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, waarin hij voorspelde dat XRP $4 zou kunnen bereiken. Deze scams leiden vaak slachtoffers naar phishingwebsites om toegang te krijgen tot hun geld.

Diverse accounts gecompromitteerd

Volgens een rapport van het lokale mediakanaal Bitpinas waren de YouTube-pagina’s van de populaire band Ben&Ben, de boyband SB19 en muzikant Rico Blanco allemaal gecompromitteerd.

Ben&Ben, een negenkoppige popband met meer dan drie miljoen volgers op YouTube, kondigde op 15 juli aan dat hun account was gehackt. Op hun officiële Facebook-pagina liet de band weten dat hun YouTube-kanaal was overgenomen en dat hun team bezig was om de pagina te herstellen. Tijdens dit herstelproces streamde het account live een veelvoorkomende XRP-scam.

Enkele uren later meldde de band dat ze een deel van hun account hadden hersteld, maar dat er nog steeds content van de aanvallers werd gestreamd. Op het moment van schrijven is de livestream van de XRP-scam gestopt.

Oplichters al enige tijd actief op YouTube

Op ongeveer hetzelfde moment kondigde de Filipijnse boyband SB19 aan dat ook hun YouTube-account met 3,6 miljoen volgers was gehackt. Het management van de band herstelde het account snel en meldde de kwestie bij de relevante autoriteiten.

Daarnaast leek muzikant Rico Blanco ook slachtoffer te zijn van de hacks. Alhoewel er nog geen officiële verklaring van de artiest is, meldden Reddit-gebruikers dat het account van de muzikant met meer dan 700.000 volgers was gehackt. Het account is momenteel geblokkeerd op YouTube vanwege het schenden van de platformrichtlijnen.

Oplichters die een deepfake van Ripple-CEO Brad Garlinghouse gebruiken, zijn al enige tijd actief op YouTube. In december 2023 markeerden Reddit-gebruikers een frauduleuze video waarin Garlinghouse XRP-houders vroeg hun munten naar een specifiek adres te sturen met de belofte het dubbele bedrag terug te sturen – een veelgebruikte methode van cryptofraudeurs. Reddit-gebruikers meldden dat ze de frauduleuze advertenties tussen november en december 2023 hadden gezien en beweerden deze al bij Google te hebben gemeld.

Hack nieuws

Polygon Discord-kanaal gecompromitteerd: Gebruikers gewaarschuwd voor oplichtingspraktijken
Gehackte cryptocurrencies lijden zwaar onder aanvallen
Nieuwe malware richt zich op PostgreSQL databases voor cryptojacking
Meer nieuws

Meest gelezen

Econoom: Bitcoin herhaalt koersactie van 2019
Crypto-expert doet bizarre claim: ‘IMF zal XRP prijs naar duizenden euro’s drijven’
XRP koers staat op de rand van grootste uitbraak ooit