Ripple

Youtube: Wij zijn niet aansprakelijk voor Ripple scams

De advocaten van YouTube hebben betoogd dat het platform niet aansprakelijk is voor de oplichting van cryptocurrencies dat plaatsvindt op de website.


‘Youtube is niet aansprakelijk’

In april hebben de advocaten van Ripple en de CEO Brad Garlinghouse een rechtszaak aangespannen tegen YouTube. Dit als reactie op het falen van het platform om XRP oplichters tegen te houden.

Advocaten van Ripple en CEO Brad Garlinghouse hebben in april een rechtszaak aangespannen tegen YouTube als reactie op het falen van het platform om XRP-oplichters en nabootsers te stoppen. Ripple betoogde dat het platform profiteert van de acties van de oplichters door betaalde advertenties te accepteren die de oplichters inkopen.

Echter, volgens een update die gisteren geplaatst werd, stelden advocaten van YouTube dat artikel 230 van de ‘Communicatons Decency Act’ laat zien dat het videoplatform niet aansprakelijk is voor de acties van andere partijen.

Het juridische team van YouTube voerde aan dat de ‘onbewuste verificatie’ van oplichters niets verandert aan het feit dat de inhoud is gemaakt door derden en niet door het videoplatform zelf.


De identiteit van Brad Garlinghouse wordt misbruikt

Ripple’s rechtszaak wijst naar 305 verschillende kanalen die zich specifiek voordeden als Ripple CEO Brad Garlinghouse. Sommige oplichters kochten niet-gerelateerde maar wel geverifieerde kanalen over en wijzigden de lay-out en inhoud zodat het leek alsof het een echte crypto-weggeefactie was van een geverifieerd account met veel subscribers.

Volgens het juridische team van YouTube beschermt ‘het recht op publiciteitswetgeving de namen, afbeeldingen of stemmen van individuen tegen commerciële doeleinden zonder toestemming, maar Ripple’s rechtszaak beweert dat een externe hacker de identiteit van Garlinghouse in zijn video’s heeft gebruikt.


Ripple is niet de enige

Oplichters hebben zich niet alleen voorgedaan als Brad Garlinghouse, maar ook als een aantal andere belangrijke figuren in de crypto/ aandelenwereld.

Zo werden er in juni nep Bitcoin giveaways gehouden door kanalen die beweerden dat ze van Elon Musk waren. Deze oplichters hebben voor meer dan $150.000 aan BTC gestolen.