Zimbabwe Waving Vlag
Blockchain

Zimbabwaanse centrale bank: door goud gedekte tokens zullen worden gebruikt voor ‘transactionele doeleinden’

Onlangs heeft de Zimbabwaanse centrale bank aangekondigd dat ze binnenkort van plan is om goudgedekte digitale tokens te introduceren voor gebruik in transacties. De gouverneur van de bank verklaarde dat deze door goud gedekte digitale tokens reeds effectief zijn gebleken als instrument voor monetaire beleidsvoering.

Daarnaast deelde de gouverneur van de centrale bank, John Mangudya, mee dat een consumentenonderzoek heeft aangetoond dat de inwoners beperkte kennis hebben over een geplande digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

Voorbereidingen zijn in vergevorderd stadium

De Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) heeft aangekondigd dat het momenteel in een vergevorderd stadium verkeert met de voorbereidingen voor de invoering van door goud gedekte digitale tokens (GBDT) voor transactiedoeleinden. De bank verklaarde dat deze uitrol van gouden tokens een aanvulling zou vormen op de Amerikaanse dollar voor binnenlandse transacties, waarbij detailhandelaren een veiliger, handiger en stabiel ruilmiddel zouden krijgen.

In een recent vrijgegeven tussentijdse monetaire beleidsverklaring onthulde RBZ-gouverneur John Mangudya dat de centrale bank binnenkort bewustmakingscampagnes zal starten om het publiek te informeren over het gebruik en de voordelen van GBDT. Mangudya onthulde eveneens dat belangrijke belanghebbenden, zoals de Confederation of Zimbabwe Industries (CZI), hebben toegezegd hun systemen aan te passen om de uitgifte van GBDT-kaarten mogelijk te maken.

In mei werden de door goud gedekte tokens gelanceerd door RBZ als reactie op de lokale vraag naar Amerikaanse dollars. Enkele maanden na de lancering stelde de gouverneur van de centrale bank echter vast dat de GBDT’s reeds effectief bleken te zijn als instrument voor monetair beleid. Mangudya merkte het volgende op:

De GBDT’s hebben sindsdien bewezen een doeltreffend monetair beleidsinstrument te zijn, met aanzienlijk potentieel om op korte termijn de normaliteit op de binnenlandse financiële en kapitaalmarkten te helpen herstellen.

Alternatieve vorm van waardeopslag

De gouverneur benadrukte dat het “kenmerk van deelbaarheid” van de digitale goudtokens betekent dat mensen met diverse economische achtergronden er toegang toe kunnen krijgen of deze kunnen verwerven.

Met betrekking tot het gebruik van fysieke gouden munten, onthulde het hoofd van RBZ dat van de 36.059 munten die op 14 juli waren verkocht, slechts 769 gouden munten, wat ongeveer 2% van het totaal is, waren ingewisseld na afloop van de 180 dagen durende wachtperiode. Mangudya verklaarde dat het lage inwisselpercentage aangeeft dat zowel inwoners als bedrijven de fysieke gouden munten daadwerkelijk benutten als een alternatieve vorm van waardeopslag.

Met betrekking tot de centrale bank digitale valuta (CBDC) van RBZ, merkte Mangudya op dat de uitkomsten van een consumentenonderzoek aantoonden dat de bewoners beperkte kennis hadden over de beoogde digitale valuta. Desondanks gaf ongeveer 71,7% van de respondenten aan bereid te zijn een CBDC te gebruiken wanneer deze door de centrale bank wordt geïntroduceerd, voegde Mangudya eraan toe.

Blockchain nieuws

Vitalik Buterin ziet waardevolle nieuwe toepassing voor blockchain-technologie
Coolio’s ‘Gangsta’s Paradise’ viert 30-jarig jubileum in de Metaverse
Nicolas Bonta treedt terug uit bestuur van Bitfarms te midden van overnamepoging
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?