Bitcoin (BTC) Zimbabwe Vlag
Bitcoin

‘Zimbabwaanse centrale bank lanceert door goud gedekte digitale munt’

De Reserve Bank of Zimbabwe is van plan om een door goud gedekte digitale valuta te lanceren als wettig betaalmiddel, in een poging de nationale valuta te stabiliseren. In Zimbabwe verliest de lokale munt vrijwel continu terrein op de Amerikaanse dollar en een door goud gedekte munt moet daar een einde aan maken.

Hoe werkt het?

Als we het verhaal van de lokale krant The Sunday Mail mogen geloven, dan is het idee om inwoners van Zimbabwe kleine hoeveelheden Zimbabwaanse dollars in te laten ruilen voor de digitale tokens, die dan dus gedekt zijn door goud.

De gouverneur van de Reserve Bank of Zimbabwe, John Mangudya, zegt dat ze met het plan iedereen in het land een kans willen geven. Officieel handelt de Zimbabwaanse dollar voor 1.001 ZWL tegen 1 Amerikaanse dollar.

Op straat is er echter sprake van een hele andere wisselkoers. Daar betaal je 1.750 ZWL voor 1 Amerikaanse dollar. De jaarlijkse inflatie bereikte in maart 2023 het laagste punt in één jaar tijd met een inflatie van 87,6 procent.

Wat dat betreft is inflatie nog echt een probleem in Zimbabwe, een land dat vaker wordt geplaagd door gigantische inflatie. Een door goud gedekte digitale munt moet daar nu een einde aan maken of in ieder geval de situatie meer stabiel maken.

Bedrijven printen hun eigen geld

Het disfunctioneren van geld in Zimbabwe heeft er zelfs toe geleid dat bedrijven hun “eigen geld” schijnen te printen. Vaak handgeschreven op stukjes papier, zodat klanten kunnen betalen voor toekomstige aankopen, zo wist de Wall Street Journal in maart te vertellen.

Zimbabwe vecht in principe al meer dan 10 jaar tegen volatiliteit en inflatie in hun fiatvaluta. In 2009 adopteerde het land de Amerikaanse dollar na een periode van hyperinflatie, maar in 2019 werd de Zimbabwaanse dollar opnieuw geïntroduceerd.

Die herintroductie was nodig om de strubbelende economie van het land de helpende hand te bieden. Afgelopen jaar besloot de overheid echter om de Amerikaanse dollar weer te gebruiken in een poging om de inflatie in het land de kop in te drukken.

Wat dat betreft is Zimbabwe een land dat mogelijk ook baat zou kunnen hebben bij de introductie van Bitcoin. Niet per se als betaalmiddel, maar als spaarmiddel of om de digitale valuta van het land voor een gedeelte mee te dekken.

Bitcoin nieuws

MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Wanneer gaat de Bitcoin koers weer stijgen?
Bitcoin ETF’s maken rampzalige week compleet met forse uitstroom
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken