Bitcoin Nieuws

Zuid-Afrikaanse minister: ‘BRICS-landen willen zich met nieuwe valuta loskoppelen van dollar’

Naledi Pandor, de Zuid-Afrikaanse Minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de BRICS-alliantie van plan is om een nieuwe wereldvaluta te lanceren. Het doel van deze landen met hun eigen valuta is om zichzelf compleet los te koppelen van de Amerikaanse dollar. De groep landen bestaat uit onder andere Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Er gaan de laatste tijd veel geruchten dat ook landen als Saudi-Arabië, Iran en Turkije zich bij het geheel willen voegen.

Op eigen benen staan

Het lijkt vooral een kwestie van vertrouwen voor de BRICS-alliantie. Zij hebben natuurlijk met eigen ogen gezien hoe de reserves van Rusland met één druk op de knop werden bevroren in het traditionele financiële systeem. Om te voorkomen dat hen in de toekomst een soortgelijke behandeling te wachten staat, zijn veel landen nu bezig met alternatieven.

In het lijstje kun je zien dat het vooral gaat om landen die over het algemeen een beetje op spanning staan met de Verenigde Staten. Met name Rusland en China zijn geen vrienden van de Westelijke grootmacht.

“Zeggen ze dat we niet kunnen handelen in onze eigen valuta? Waarom moeten we verplicht de dollar gebruiken? Zuid-Afrika heeft een internationaal verhandelde valuta. Maar wij bezitten veel schulden in dollars, dus we moeten dit op een verantwoordelijke manier aanvliegen”, aldus Minister Pandor.

Vooralsnog lijkt het echter een plan en ligt er nog weinig concreets op tafel. Ook Pandor geeft meerdere malen aan dat er nog een hoop bepraat moet worden tussen de landen. Aan de andere kant kan dat ook een rookgordijn zijn, om het Westen te laten denken dat ze nog niet zo ver zijn.

Zal het werken?

Minister Pandor geeft daarbij aan dat ze nog maar moeten zien of het idee ook echt een kans van slagen heeft. “Ik denk niet dat we er helemaal vanuit moeten gaan dat het idee werkt, omdat economie een lastig onderwerp is en je rekening moet houden met een hele groep landen”, aldus Pandor.

Het is ook nog maar de vraag of zo’n nieuwe munt niet voor een soort splitsing van de wereld zorgt. Waarbij je aan de ene kant het Westen hebt en aan de andere kant de BRICS-alliantie.

Vanuit het Westen zal het vertrouwen in de BRICS-munt ook niet groot zijn, waardoor er wellicht minder handel tussen de twee blokken zal plaatsvinden. Dat lijkt een situatie die voor niemand goed is.

Wellicht kan Bitcoin een deel van de oplossing bieden door een valuta te zijn die voor beide blokken te vertrouwen is. Voor het versturen en ontvangen van Bitcoin hoef je immers niet te vertrouwen op de systemen van het Westen of de BRICS-landen.

Bitcoin nieuws

Nieuwe informatie over de identiteit van Satoshi Nakamoto?
Opvallend: Miljoenen aan Bitcoins verhuizen na lange periodes van inactiviteit
Handelslegende Tone Vays: Bitcoin is momenteel Goedkoop
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen