zuid-korea
Regulatie

Zuid-Korea wil de Crypto-Assets van Noord-Korea bevriezen

In een nieuw initiatief heeft de Zuid-Koreaanse regering plannen onthuld om een wetsvoorstel in te dienen dat gericht is op het opsporen en bevriezen van Noord-Koreaanse cryptocurrency en virtuele activa die worden ingezet voor de financiering van illegale wapenprogramma’s.

Wetsvoorstel is in ontwikkeling

Volgens een rapport van het lokale mediakanaal Korea JoongAng Daily, hebben diverse anonieme overheidsbronnen op 3 augustus bevestigd dat het wetsvoorstel momenteel in ontwikkeling is. Een anonieme overheidsfunctionaris stelde dat het wetsvoorstel naar verluidt de visie van de president weerspiegelt om de cyberbeveiligingsinfrastructuur van het land te versterken.

Een andere bron binnen de regering, die om anonimiteit verzocht, onthulde dat de nieuwste versie van het wetsvoorstel specifieke maatregelen bevat om cryptovaluta en andere virtuele activa die door Noord-Korea zijn buitgemaakt via hacks en exploits, ‘te traceren en te neutraliseren.’ Deze aanvullende bepaling was naar verluidt niet opgenomen in het oorspronkelijke wetsvoorstel dat werd voorgesteld door de Nationale Inlichtingendienst (NIS) in november 2022.

Instellen van een cyberbeveiligingscomité

Naast de voorgestelde nieuwe wetgeving inzake cyberbeveiliging, heeft de regering naar verluidt plannen om een nationaal cyberbeveiligingscomité in te stellen dat rechtstreeks onder de autoriteit van de president zal vallen. Dit commissie heeft als doel diverse maatregelen te implementeren om de nationale verdediging tegen hackpogingen door buitenlandse entiteiten te versterken.

Volgens het rapport zal deze commissie worden voorgezeten door het hoofd van het Nationale Veiligheidsbureau, en de directeur van de Nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (NOS) zal eveneens deel uitmaken van dit belangrijke initiatief.

Aanzienlijke hoeveelheid aan Crypto gestolen

Noord-Koreaanse hackers hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke hoeveelheid digitale activa buitgemaakt door middel van diverse exploitatietechnieken. Op 18 augustus meldde het blockchain-inlichtingenbureau TRM Labs dat sinds 2018 naar schatting ongeveer $2 miljard is gestolen door Noord-Koreaanse cyberaanvallen. Uit recente gegevens blijkt dat alleen al in 2023 Noord-Korea verantwoordelijk was voor de diefstal van $200 miljoen aan cryptovaluta, wat neerkomt op 20% van alle gestolen gelden dit jaar.

Tegelijkertijd heeft het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) inspanningen geleverd om door de staat gesteunde Noord-Koreaanse hackers op te sporen. Op 23 augustus merkte de FBI zes Bitcoin-wallets op die waren gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus. Deze wallets bevatten als slot in totaal 1.580 Bitcoin, met een waarde van ongeveer $40 miljoen, waarvan wordt vermoed dat het de opbrengst is van verschillende hackoperaties.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?