Cryptocurrencies (Crypto's)
Bitcoin

Zweedse Bitcoiners doelwit van gewapende criminelen

In Zweden lijken criminelen hun pijlen te richten op vooraanstaande lokale Bitcoin (BTC)-figuren, een zorgwekkend fenomeen dat lijkt voort te komen uit de moeiteloze toegang tot persoonlijke gegevens en thuisadressen in het land.

Recente overvallen met elkaar in verband gebracht

Rapporten van de Zweedse mediakanalen LT en Aftonbladet hebben recente overvallen in Rönninge en Södertälje met elkaar in verband gebracht, suggererend dat ze zijn uitgevoerd volgens dezelfde modus operandi. In beide gevallen werden slachtoffers vastgebonden en fysiek mishandeld, met als doel zowel fysieke als virtuele Bitcoin-vermogens te bemachtigen.

De gerenommeerde cryptocurrency-voorstander Eric Wall, momenteel een bestuurslid van de StarkNet Foundation, benadrukte de zorgwekkende incidenten in een X-post (voorheen op Twitter). Wall wees op de verontrustende trend die uit de twee gevallen naar voren komt, waaruit lijkt dat Zweedse criminelen specifiek op zoek zijn naar Bitcoin-gebruikers.

“Deze maandag werd een Zweeds echtpaar van middelbare leeftijd vastgebonden in hun huis en beroofd door vier gemaskerde mannen. Ze werden fysiek mishandeld en bedreigd met hun eigen keukenmessen. Ze zaten urenlang vastgebonden en één moest per helikopter naar het ziekenhuis worden begeleid”, schreef Wall.

Twee prominente Bitcoin-profielen doelwit

Wall benadrukte dat het primaire doel van de aanval was om het Bitcoin-vermogen van het getroffen echtpaar te ontfutselen, en wees op een verwante gebeurtenis waarbij “twee prominente Bitcoin/crypto-profielen in hun huizen het doelwit waren van gemaskerde, gewapende mannen.”

Volgens Wall werden de slachtoffers gedurende uren blootgesteld aan bruut fysiek geweld, met als doel hun Bitcoin-bezittingen die op hardware-wallets waren opgeslagen, te stelen. Hij voegde eraan toe dat het eerste gedocumenteerde incident waarbij criminelen zich specifiek op Bitcoin-gebruikers richtten, plaatsvond in 2022. Toen werd er ingebroken in het appartement van een van de meest vooraanstaande Bitcoiners van Zweden.

Wall is eveneens van mening dat criminelen actief sociale media doorzoeken om Bitcoin- of cryptocurrency-gebruikers te identificeren en te selecteren als doelwit. Hij beweert dat een terugkerend patroon bij de aanvallen is dat ze plaatsvonden kort nadat individuen podcasts over Bitcoin en cryptocurrencies hadden uitgezonden of het onderwerp publiekelijk hadden besproken.

Mogelijk wetgeving aanpassen

Daarnaast stelt Wall dat de Zweedse Offentlighetsprincipen-wetten, die het publiek het recht geven om informatie op te vragen, inclusief woonadressen en belastinggegevens van de overheid, nu een instrument lijken te worden voor criminelen om deelnemers aan het ecosysteem te achtervolgen.

Alhoewel de oorspronkelijke bedoeling van deze wetgeving was om corruptie tegen te gaan, lijkt deze niet goed aan te sluiten bij de eisen van de moderne samenleving.

Wall deelde mee dat hij het land heeft verlaten vanwege deze wetten en benadrukte dat Zweden “waarschijnlijk een van de minst veilige landen is om actief te zijn in de cryptocurrency-sector.”

Volgens hem maakt de Offentlighetsprincipen-wet het bovendien eenvoudig voor burgers om de adressen van Zweedse ingezetenen op te zoeken en hun belastinggegevens te raadplegen. Dit wordt naar verluidt misbruikt, aangezien criminelen op basis van deze informatie kunnen bepalen hoeveel een individu aan inkomsten- of vermogenswinstbelasting heeft betaald en hun aanpak daarop kunnen afstemmen.

Bitcoin nieuws

ChatGPT CEO Sam Altman investeert miljoenen in nieuw Bitcoin-bedrijf
‘Bitcoin kan aan mini-parabool naar 60.000 dollar beginnen’
Analist deelt tijdlijn voor nieuwe all-time high van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers