Bitcoin, BTC
Bitcoin

3 redenen waarom de Bitcoin koers zo hard stijgt

De rally van Bitcoin (BTC) blijft voortduren; binnen de afgelopen 24 uur is de koers met meer dan 4% gestegen. Op het moment van schrijven ligt de BTC koers zelfs boven de 37 duizend dollar. Deze aanhoudende stijging roept de vraag op waarom Bitcoin zo’n niet-aflatende groei vertoont.

Bitcoin Spot ETF

Verschillende factoren lijken ten grondslag te liggen aan de aanhoudende stijging van Bitcoin. Een van de meest prominente is de anticipatie op de lancering van een spot exchange-traded fund (ETF) voor Bitcoin, die steeds realistischer lijkt te worden. Hoewel de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) geen duidelijke uitspraken doet, suggereren experts dat de introductie van zo’n ETF mogelijk al begin 2024 kan plaatsvinden. Veel investeerders zijn van mening dat de beschikbaarheid van een Bitcoin ETF de markt zou openen voor een breder institutioneel publiek, waardoor potentieel aanzienlijke kapitaalstromen richting de cryptomarkt geleid kunnen worden.

Liquidatie van Shortsellers

Een andere oorzaak voor de stijging is een zogenaamde “short squeeze”. Een short squeeze is een plotselinge stijging van de koers van in dit geval een crypto munt doordat veel beleggers hun shortposities moeten sluiten. In de afgelopen maanden zagen we dat er tientallen miljoenen posities gesloten moesten worden door short-investeerders, oftewel beleggers die verwachten dat BTC in waarde zal dalen. In oktober zagen we de liquidaties nog oplopen tot $74 miljoen

Macro-economische factoren

Een andere reden voor de toenemende interesse in Bitcoin lijkt te zijn ingegeven door de huidige economische omstandigheden. In reactie op de dalende productiviteit en stijgende kosten als gevolg van inflatie, hebben verscheidene landen, waaronder de Verenigde Staten, aanzienlijke hoeveelheden van hun fiatvaluta bijgedrukt. Dit bijdrukken van geld heeft ertoe geleid dat beleggers op zoek gaan naar alternatieven om hun vermogen te beschermen.

Bitcoin wordt vaak gezien als een bescherming tegen inflatie – een ‘hedge’ – vergelijkbaar met goud, omdat het aanbod gelimiteerd is en niet kunstmatig vergroot kan worden door bijdrukken. Dit unieke kenmerk maakt Bitcoin aantrekkelijk voor investeerders die op zoek zijn naar manieren om hun koopkracht te behouden, wat de vraag naar deze digitale valuta zou kunnen verhogen.

Handel €10.000 gratis en krijg €10 bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

ChatGPT CEO Sam Altman investeert miljoenen in nieuw Bitcoin-bedrijf
‘Bitcoin kan aan mini-parabool naar 60.000 dollar beginnen’
Analist deelt tijdlijn voor nieuwe all-time high van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers