Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Honderden Amerikaanse banken zijn hun boekje te buiten gegaan als het aankomt op het verstrekken van leningen voor commercieel vastgoed. Volgens de regels mogen de banken maar een zeker percentage van hun portfolio in deze sector stoppen, maar dat is niet helemaal goed gegaan. In totaal zitten er volgens S&P Global Market Intelligence 576 banken over hun limieten heen.
Dat is een toename van 30 procent ten opzichte van vorig jaar.
In principe is dat niet meteen een probleem als de geldleners netjes aan hun betaalverplichtingen voldoen. We zitten nu echter op een moment dat steeds meer geldleners de banken moeten mededelen dat ze niet meer kunnen betalen. In het eerste kwartaal is het aantal entiteiten of individuen dat niet meer kan betalen met 12 basispunten gestegen naar 0,77 procent.
De sector voor commercieel vastgoed staat onder een significante druk vanwege een grote exodus uit kantoorpanden. Door de COVID-19 pandemie werken steeds meer mensen vanuit huis en dat is iets wat investeerders (logischerwijs) niet zagen aankomen.
Nu staan er steeds meer kantoorpanden leeg en dat is natuurlijk niet goed voor de waardering van die panden en de inkomsten. Het probleem is dat veel Amerikaanse banken van die inkomsten afhankelijk zijn, waardoor we mogelijk weer een nieuwe aflevering van de Amerikaanse bankencrisis voorgeschoteld krijgen.
We zagen in maart 2023 al wat een bankencrisis voor Bitcoin zou kunnen betekenen. Als gevolg van de stress bij de Amerikaanse banken, die ook oversloeg naar Europa, steeg de Bitcoin koers behoorlijk in een relatief korte tijdsperiode.
Het zou zomaar kunnen dat mensen door deze ellende er ook weer voor kiezen om richting Bitcoin te vluchten. Zeker nadat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, een aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF indiende.
Hiermee zegt BlackRock eigenlijk dat ze vertrouwen hebben in de toekomst van Bitcoin. Voor veel investeerders kan dat weleens de bevestiging zijn die nodig is om de markt in te stappen.
Als we dan weer problemen krijgen in de traditionele bankensector kan dat een gigantische vlucht naar alternatieven als Bitcoin veroorzaken. Vooralsnog blijft het echter allemaal speculatie, want de echte problemen moeten zich nog voordoen.
Bitcoin maakt een herstel door na een scherpe daling. Ontdek waarom een analist voorspelt dat de koers kan stijgen naar $178.000.
Crypto crash leidt tot recorduitstroom bij Bitcoin ETF’s, forse prijsdalingen en herstel. Bitcoin herstelt naar $98.500, altcoins tonen veerkracht.
Bitcoin koers zakt naar $92.200. Peter Brandt waarschuwt voor een verdere daling naar $70.000 door bearish driehoekspatroon.
Bitcoin zakt naar $95.000 na Fed-uitspraak, maar miners investeren miljarden. Is dit een tijdelijke correctie of een nieuwe trend?
Robert Kiyosaki waarschuwt voor een financiële crisis en adviseert beleggingen in goud, zilver en Bitcoin. Ontdek zijn visie en tips.
Bitcoin onder $100.000 na Powell’s toespraak: Ontdek waarom cryptomarkt fors daalde, met $800 miljoen liquidaties en verliezen voor XRP en ETH.