Bitcoin

88.000 Bitcoin opties verlopen vrijdag: wat betekent dit?

De problematische start van de week, waarin de Bitcoin prijs binnen enkele uren daalde van $11.000 naar $10.000, kan een nog turbulenter einde krijgen. Volgens Skew lopen er vrijdag namelijk 88.000 Bitcoin optiecontracten af.


Wat is een Bitcoin optie?

Een Bitcoin optie is een complex financieel instrument waarmee houders de onderliggende waarde tegen een specifieke prijs (strike) op de vervaldatum kunnen verkopen of kopen. Als het gaat over de crypto markt, dan hoeven optiehandelaren geen echte munten te kopen of vast te houden; ze manipuleren echter vaak de spotprijzen in de richting van hun strike, waardoor grote prijsschommelingen vóór de expiratie ontstaan.

Momenteel worden er dagelijks meer dan $100 miljoen aan BTC-contracten verhandeld op alle exchanges. Dat is meer dan de helft van de totale marktkapitalisatie van Bitcoin en drie keer zoveel als het dagelijkse gemiddelde handelsvolume op de spotmarkt.

Als we de Bitcoin-optiestatistieken bekijken zien we een enigszins optimistisch beeld verschijnen.

Een nadere beschouwing van de Bitcoin-optiestatistieken onthult een enigszins optimistisch beeld. Volgens Coinoptinstrack zijn call-opties leidend op de vervaldatum, wat een bullish opzet is. Ondertussen is de maximale putstaking $11.000 en een maximale call-strike is $12.000,. Deze zijn beide boven de huidige prijs.

BTC opties – bron: Coinoptinstrack

Bitcoin opties vervallen op 25 september

De positiviteit betekent in feite dat handelaren de vuistregel negeerden dat september een slechte maand is voor Bitcoin en wedden op een verdere koersstijging.

Call-opties geven de koper het recht om BTC aan te kopen tegen een vaste prijs op de vervaldag. Ondertussen beschermen putopties hen tegen koersdalingen, aangezien ze hen het recht geven om de onderliggende waarde tegen een specifieke prijs te verkopen. De kopers van de opties betalen een premie aan de verkopers, onder invloed van de huidige sentimenten.

Als de markt naar de bullish kant neigt, stijgt de premie op call (koop) opties en duwt de delta skew naar het negatieve gebied. Aan de andere kant gaan bearish sentimenten gepaard met een hogere premie op put- (verkoop) opties en een positieve delta-skew.


Bitcoin maakt zich op voor hoge volatiliteit

De spotmarkt kan kwetsbaar zijn voor hoge volatiliteit als gevolg van de naderende vervaldatum op futures- en optiemarkten. De geschiedenis van de drie voorgaande expiraties laat echter zien dat de impact van deze instrumenten op de spotprijzen overdreven kan zijn. Het intraday-bereik was bij alle drie de gelegenheden niet hoger dan $300.

Op het moment van schrijven ligt de Bitcoin prijs rond de $10.500. De koers is nauwelijks veranderd. Dit omdat de markt verlamd is door de groeiende onzekerheid op de wereldmarkten. Zoals we onlangs hebben uitgelegd, is Bitcoin mogelijk kwetsbaar voor de kortetermijnverliezen voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, ook al vertelt de optiemarkt een ander verhaal.

 

Bitcoin nieuws

Is de Bitcoin bullmarkt voorbij? Analisten geven hun mening
Bitcoin onder druk: Zakt de koers naar $57.000?
Nog twee dagen tot de Bitcoin halving, wat gaat er gebeuren?
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving