crash
Aex, Beurs

AEX koers duikt opnieuw omlaag – waar eindigt de daling?

De AEX koers is vandaag opnieuw met rode cijfers geopend en blijft het moeilijk hebben. Op maandag 15 juli bereikte de AEX nog een koersrecord van bijna 950 punten, maar inmiddels is de Amsterdamse beursindex afgedaald naar 910 punten. Vandaag staat er een daling van -0,49% op de borden.

Waarom daalt de AEX?

Het lijkt erop dat de AEX last heeft van de matige prestaties van het Nederlandse ASML. De Nederlandse trots op het gebied van computerchips deed het tot voor kort fantastisch in 2024, maar zit nu in de hoek waar de klappen vallen.

Vanaf de piek is ASML met ongeveer 14% gedaald. In eerste instantie kreeg ASML een tik vanwege de grote kans dat Donald Trump de volgende president van Amerika wordt. Trump staat bekend als iemand die houdt van Amerika en graag importheffingen oplegt tegen met name China.

Ongeveer 50% van de omzet van ASML wordt in China gehaald. Daarom zou de komst van Trump weleens negatief kunnen uitpakken voor ASML. Daarnaast vielen de kwartaalcijfers van ASML gisteren een beetje tegen, waardoor de chipper verder in de problemen kwam.

Wachten op komende vrijdag

Komende vrijdag kan er weleens opluchting komen voor de AEX en ASML. Dan is het namelijk tijd voor de PCE Price Index in de Verenigde Staten. Dat is de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank.

Dat wil zeggen dat ze hun rentebeleid voor een groot deel afstemmen op de PCE Price Index. De verwachting is nu dat de Core-variant van de index afgelopen maand met 0,1% is gestegen. Dat zou goed nieuws zijn, want daarmee komt het gemiddelde van de afgelopen 3 maanden onder de 2,0% uit.

Die 2,0% is het grote inflatietarget van de Federal Reserve, waardoor de kans op meerdere renteverlagingen in 2024 dus toeneemt. Zien we vrijdag positieve inflatiecijfers? Dan kan dat de beurs met groene cijfers het weekend inslingeren.

Naast de AEX worden de inflatiecijfers ook voor Bitcoin en andere risico-assets heel belangrijk komende vrijdag.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?
AEX koers omhoog ondanks harde klap voor Nvidia
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?