aex
Aex, Beurs

AEX koers groen na keiharde daling

De AEX koers is de nieuwe week sterk begonnen met een stijging van 1,03%. Die stijging komt, nadat de AEX met ongeveer 40 punten daalde van de all-time high van 948 naar 908 punten. Op het moment van schrijven komt de Nederlandse AEX binnen op 916 punten.

AEX koers herstelt voorzichtig. Bron: Tradingview

Herstel op komst voor aandelen?

Vanaf de all-time high van 14 maart presteerde Bitcoin ondermaats ten opzichte van aandelen. Terwijl de AEX en de Amerikaanse beursindices record na record wisten te pakken, bleef de Bitcoin koers dalen.

Daar kwam de afgelopen weken ineens weer verandering in. Terwijl de AEX vanaf de all-time high van maandag 15 juli in een hele rode glijbaan zat, bleef de Bitcoin koers maar stijgen.

De bovenstaande grafiek van Tradingview geeft deze ontwikkeling mooi weer. Bitcoin dook in eerste instantie nog omlaag aan het begin van de maand, maar herstelde daarna ijzersterk.

Voor de AEX zien we het tegenovergestelde gebeuren. De beursindex maakte afgelopen maandag nog een nieuwe all-time high, maar is daarna aan een correctie begonnen. Nu stijgt de AEX dus weer en mogen beleggers hopen op een voorzichtig herstel van de Amsterdamse beurs.

Waarom kreeg de AEX klappen?

De AEX zat in de hoek waar de klappen vallen als gevolg van stevige dalingen voor ASML, de Nederlandse trots op de chipmarkt. In Amerika is men bang dat een overwinning van Trump in de verkiezingen betekent dat er strengere regels voor China komen, wat in theorie de chipmarkt kan schaden.

ASML is voor bijna 50% van zijn omzet afhankelijk van China en de uitverkiezing van Trump kan die omzet (volgens de markt) dus in gevaar brengen. Zekerheid bestaat natuurlijk niet op de financiële markten, maar dat ASML en de AEX in een kleine storm zitten mogen we wel zeggen.

Op macro-economisch vlak ligt de focus nu op 31 juli. Dan is het weer tijd voor de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) om een nieuw rentebesluit te nemen. Hoewel het zeker lijkt dat er geen renteverlaging komt deze maand, kijkt de markt uit naar de persconferentie van voorzitter Jerome Powell die op het rentebesluit volgt.

De kans is groot dat hij ingaat op de recente dalingen van de inflatie en dat hij wat optimistischer is over het toekomstige rentebeleid van zijn centrale bank.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?
AEX koers omhoog ondanks harde klap voor Nvidia
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?