AEX
Aex, Beurs

AEX koers lichtgroen na enorme koersval

De AEX koers probeert na de stevige dalingen vanaf de all-time high van maandag een bodem te vinden. Daar lijkt nu voorzichtig sprake van, want na een daling naar ongeveer 916 punten, staat de Amsterdamse beursindex vandaag op 921 punten, voor een voorzichtige stijging van 0,54%. Is het herstel begonnen of gaan we nog verder omlaag?

Koersval ASML duwt AEX omlaag

Op woensdag was het chipmaker ASML die de AEX index stevig in de rode cijfers duwde. Hoewel de chipmaker uit Veldhoven positieve kwartaalcijfers kon overleggen, waren er grote zorgen over de politieke druk uit de Verenigde Staten om leveringen aan China te staken.

Ook in de Verenigde Staten zagen we op de Nasdaq en de S&P 500 dat investeerders hun winsten namen op de grote chippers en techbedrijven, om die te vervangen voor meer defensieve beleggingen.

Zo maakte goud gisteren een nieuwe all-time high, terwijl de Nasdaq en S&P 500 behoorlijke dalingen voor de kiezen kregen.

Die dalingen zagen we, ondanks dat het optimisme over het rentebeleid van de Federal Reserve met de dag toeneemt. Een renteverlaging tijdens de vergadering van september lijkt op dit moment een zekerheid volgens de markt.

Zachte landing voor de economie

Voorlopig slaagt de Federal Reserve met vlag en wimpel in zijn missie om de inflatie omlaag te brengen, zonder de economie in een recessie te laten afglijden. Voor nu rekent de markt op 2-3 renteverlagingen voor 2024 en daar komen er in 2025 waarschijnlijk nog 3 bij.

Dat is echter afhankelijk van de ontwikkeling van de economie. Als die blijft afkoelen en vervolgens onder het vriespunt komt, kan dat het afbouwen van de rente in een hogere versnelling gooien.

Zolang dat niet het geval is, spreekt men van een “Goldilocks Scenario”, een scenario waarin de economie een “zachte landing” maakt. Dat wil zeggen dat de Federal Reserve erin slaagt om de inflatie terug te brengen naar de gewenste 2,0% zonder een recessie te veroorzaken.

Dat zou voor de AEX en voor de rest van de markt het meest gunstige scenario zijn.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?
AEX koers omhoog ondanks harde klap voor Nvidia
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?