Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De AEX koers is vandaag met lichte rode cijfers begonnen. Na een korte opleving als gevolg van de stevige renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank en de stimuleringen van de Chinese centrale bank, zien we de markt vandaag voorzichtig rood kleuren.
Het is altijd lastig om exacte redenen aan te wijzen voor stijgingen of dalingen van de markt. Er zijn immers vele factoren die een rol spelen in de hartslag van de marktkoersen.
Voor de AEX zagen we de afgelopen weken (vanaf 6 september) een indrukwekkende klim beginnen. Op 6 september schrokken de markten van een slecht Amerikaans banenrapport, maar daarna is het herstel begonnen.
Inmiddels zijn we vanaf de lokale bodem van 6 september flink gestegen en is het niet vreemd dat we nu enige vertraging zien.
Daarbij kwam er gisteren wat zorgwekkende economische data uit de Verenigde Staten in de vorm van het consumentenvertrouwen.
Volgens de analisten van Longview Economics zijn dergelijke dalingen in het consumentenvertrouwen de dalingen die we vaak zien voor een recessie.
Wat dat betreft was het dus even geen gezellige dag voor de markten gisteren.
Wat de toekomst betreft beloven de komende dagen alweer heel belangrijk te worden voor de AEX. Te beginnen op donderdag met de werkloosheidsclaims uit de Verenigde Staten, die ons meer vertellen over de gezondheid van de arbeidsmarkt.
Maar ook de PCE Price Index van komende vrijdag, de inflatiemeter waar de Federal Reserve naar kijkt voor het maken van zijn rentebeleid.
We hebben dus weer te maken met een week die bomvol zit met macro-economische ontwikkelingen die in theorie de koersen kunnen beïnvloeden. Ook voor de AEX zijn dit belangrijke momenten, omdat de Amerikaanse economie vaak leidend is voor de financiële markten.
Het kan in Nederland wel goed gaan, maar als de VS in de problemen komt, dan is de kans klein dat de AEX ook groene cijfers blijft produceren.
China’s groeiverwachting voor 2025 zakt nu het handelsconflict met de VS oplaait. Grote banken verlagen hun prognoses door toenemende onzekerheid.
China voert importheffing van 84% in op alle Amerikaanse producten als reactie op Trumps tarieven. De cryptomarkt reageert direct met forse dalingen.
Ontdek de impact van de nieuwe importtarieven van Trump. Hoe hoger heffingen goederen uit 86 landen beïnvloeden.
Elon Musk pleit voor zero-tariff zone tussen VS en EU, terwijl handelsoorlog wereldwijde markten en cryptoprijzen hard raakt.
Op 28 maart zakt de crypto markt flink weg. Bitcoin daalt onder $86.000 en Ethereum verliest meer dan 5% aan waarde.
Elon Musks DOGE-team dringt door tot de SEC te midden van politieke spanningen en cryptovolatiliteit. Wat betekent dit voor toezicht en markten?