AEX
Aex

AEX koers opent lichtrood: lastige dag op komst?

De AEX koers is vandaag met lichte rode cijfers begonnen. Na een korte opleving als gevolg van de stevige renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank en de stimuleringen van de Chinese centrale bank, zien we de markt vandaag voorzichtig rood kleuren.

Waarom daalt de AEX koers vandaag?

Het is altijd lastig om exacte redenen aan te wijzen voor stijgingen of dalingen van de markt. Er zijn immers vele factoren die een rol spelen in de hartslag van de marktkoersen.

Voor de AEX zagen we de afgelopen weken (vanaf 6 september) een indrukwekkende klim beginnen. Op 6 september schrokken de markten van een slecht Amerikaans banenrapport, maar daarna is het herstel begonnen.

Inmiddels zijn we vanaf de lokale bodem van 6 september flink gestegen en is het niet vreemd dat we nu enige vertraging zien.

Daarbij kwam er gisteren wat zorgwekkende economische data uit de Verenigde Staten in de vorm van het consumentenvertrouwen.

Volgens de analisten van Longview Economics zijn dergelijke dalingen in het consumentenvertrouwen de dalingen die we vaak zien voor een recessie.

Wat dat betreft was het dus even geen gezellige dag voor de markten gisteren.

Blik op de toekomst voor de AEX

Wat de toekomst betreft beloven de komende dagen alweer heel belangrijk te worden voor de AEX. Te beginnen op donderdag met de werkloosheidsclaims uit de Verenigde Staten, die ons meer vertellen over de gezondheid van de arbeidsmarkt.

Maar ook de PCE Price Index van komende vrijdag, de inflatiemeter waar de Federal Reserve naar kijkt voor het maken van zijn rentebeleid.

We hebben dus weer te maken met een week die bomvol zit met macro-economische ontwikkelingen die in theorie de koersen kunnen beïnvloeden. Ook voor de AEX zijn dit belangrijke momenten, omdat de Amerikaanse economie vaak leidend is voor de financiële markten.

Het kan in Nederland wel goed gaan, maar als de VS in de problemen komt, dan is de kans klein dat de AEX ook groene cijfers blijft produceren.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers oogt stabiel boven de 900 punten
AEX koers daalt in aanloop naar cruciaal rentebesluit Federal Reserve
AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen