Aex, Beurs

AEX koers opent nieuwe week in het rood & woensdag wordt cruciaal

De AEX koers opende vandaag met een lichte daling van 0,30% maar staat nog steeds in de buurt van zijn all-time high. Het lijkt erop dat de markten even op adem moeten komen, na de tegenstrijdige data van de Amerikaanse arbeidsmarkt van afgelopen week.

Tegenstrijdige data Amerikaanse arbeidsmarkt

Afgelopen dinsdag schoten de markten omhoog, nadat bekend werd dat het aantal openstaande vacatures in Amerika een stuk lager was dan verwacht (8,06 vs 8,30 miljoen).

Meteen daarna schoten de AEX koers, de Bitcoin koers en de andere grote aandelenindices omhoog. Op vrijdag gingen we echter met een klap het weekend in, nadat bekend werd dat de Amerikaanse arbeidsmarkt in mei veel meer banen toevoegde dan men had verwacht.

De banengroei kwam binnen op 275.000 stuks, terwijl een score van 185.000 verwacht werd. De werkloosheid viel met 4,0% wel 0,1% hoger uit dan verwacht, maar dat was niet voldoende om de koersen verder op te stuwen.

Door de sterke banengroei nam de kans op een renteverlaging van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) in september behoorlijk af. De markten hadden (en hebben) daar zichtbaar moeite mee.

Alle ogen op komende woensdag

Voor nu zijn alle ogen dan ook gericht op komende woensdag. Ook voor de AEX belooft dat een hele belangrijke dag te worden. Op woensdag is het namelijk tijd voor de Amerikaanse inflatiedata in de vorm van de consumentenprijsindex (CPI).

Als kers op de taart krijgen we diezelfde dag ook nog een rentevergadering van de Federal Reserve voor de kiezen. Met name de persconferentie van voorzitter Jerome Powell belooft extreem belangrijk te worden voor de AEX koers en de rest van de financiële wereld.

Tot die tijd is het waarschijnlijk aftellen geblazen en zal de markt mogelijk vooral zijwaarts bewegen. De bulls geven niet op, maar de bullrun heeft duidelijk meer moeite dan aan het begin van 2024.

Dat is op zich ook niet vreemd. In januari 2024 rekende de markt nog op 6-7 renteverlagingen van de Fed voor dit jaar. Dat is inmiddels afgenomen tot ongeveer 1 renteverlaging.

Beurs nieuws

AEX koers stijgt weer na desastreuze crash
Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen
AEX koers opnieuw onderuit: waar eindigt deze vrije val?
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli