AEX
Aex

AEX koers opent vlak, terwijl Bitcoin koers explodeert

De AEX koers is deze week vlak begonnen, terwijl de Bitcoin koers explodeert. Gaan we deze week dan een kleine kapitaalverschuiving van aandelen naar Bitcoin zien? De laatste weken presteerde de AEX heel solide, terwijl Bitcoin ruim 5% inleverde.

AEX koers komt op adem

Vanaf het begin van het jaar gemeten presteert de Amsterdamse beurs fantastisch. Voor de AEX staat er in 2024 al een rendement van 18,41% op de borden. Daarmee is dit vooralsnog een topjaar voor de beurstrots van Nederlands.

De laatste weken zit er echter was ruis op de lijn. Sinds 12 juni is de AEX er niet meer in geslaagd om een nieuwe all-time high te bereiken.

Als we naar de bovenstaande grafiek kijken, dan lijkt er zelfs sprake van een zogenoemde dubbele top. Hiervan is sprake als een financiële asset tweemaal op ongeveer hetzelfde punt in de grafiek een lokale top print.

Mocht de AEX vanaf hier het momentum verliezen, dan kan dat weleens desastreuze gevolgen hebben voor de rest van het jaar.

Focus op de centrale banken

Wat dat betreft is het belangrijk om het beleid van de Westerse centrale banken in de gaten te houden. Als we de analisten van Bloomberg mogen geloven, dan staan er nog altijd een hoop renteverlagingen op het programma voor 2024, maar dan moet de inflatie wel blijven dalen.

Op basis van de bovenstaande grafiek zien we dat de grootste centrale banken van de wereld waarschijnlijk wat renteverlagingen gaan doorvoeren in 2024 en 2025, maar dat het tempo een stuk minder hevig is dan de stijgingen die we vanaf 2022 zagen.

In 2022 schoten de rentes explosief omhoog, omdat centrale banken de inflatie moesten aanvallen. Die inflatie blijkt in 2024 nog altijd een stukje plakkeriger dan gehoopt, waardoor de rente niet zomaar opnieuw richting het nulpunt kan.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

AEX koers lichtgroen na enorme koersval
AEX koers duikt omlaag – All-time high voor goud
AEX koers corrigeert, terwijl Bitcoin koers blijft stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers