aex groen
Aex, Beurs

AEX koers stijgt weer na desastreuze crash

De AEX koers lijkt vandaag een hersteldagje in te plannen. Op het moment van schrijven staat de Amsterdamse beursindex met ongeveer 0,50% in het groen en is de koers weer boven het niveau van 900 punten uitgeklommen. Komt er daarmee een einde aan de enorme crash van de munt?

AEX koers schiet omhoog

Het waren de afgelopen dagen rode dagen op de beurs. Niet alleen de AEX koers daalde hard, maar ook de Amerikaanse beurs had het zwaar. Er gaan zelfs geruchten dat het voorlopig weleens voorbij kan zijn met de AI-bubbel op Wall Street.

Daar heeft de AEX logischerwijs ook last van, want ASML is bijvoorbeeld een belangrijke pion voor de Nederlandse beurs. ASML is een grote speler op de chipmarkt en was de afgelopen dagen één van de grote verliezers.

Vandaag zien we ASML in ieder geval voorzichtig klimmen, maar het lijkt nog veel te vroeg om van een bodem te spreken. Daarvoor moet de koers nog een stukje omhoog en moet ASML eerst nog maar een paar dagen boven de lokale bodem overleven.

ASML zit onder meer in de problemen vanwege de meer vijandelijke houding van Amerika ten opzichte van China. Er gaan zelfs geruchten dat ASML niet meer zou mogen verkopen aan China en dat is problematisch, omdat 50% van de omzet afkomstig is uit China.

Belangrijke dag op de beurs

Vandaag belooft in ieder geval een belangrijke dag te worden op de beurs. Het is vandaag namelijk weer tijd voor de PCE Price Index, de belangrijkste inflatiemeter voor de Amerikaanse centrale bank.

We zagen de inflatie in Amerika de afgelopen maanden dalen, wat natuurlijk een positief signaal is voor de beurs. Dat betekent immers dat renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank dichterbij komen.

Voor nu is de markt zelfs zo optimistisch, dat men voor het einde van 2024 een drietal renteverlagingen verwacht (zie bovenstaande tabel van CME Group). Daarin zien we dat er momenteel een kans van 54,7% is op een rente van 4,50%-4,75% na de rentevergadering van 18 december 2024.

Dat zou betekenen dat we vanaf de huidige rente van 5,25%-5,50% met drie verlagingen van 0,25% naar het einde van het jaar gaan.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?
AEX koers omhoog ondanks harde klap voor Nvidia
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?